USD: EUR:
... в Запорожье
Молодіжні фестивалі, міжнародний кемпінг та екопарк: у Запоріжжі студенти презентували ідеї майбутнього оновлення заповідника Хортиця

Молодіжні фестивалі, міжнародний кемпінг та екопарк: у Запоріжжі студенти презентували ідеї майбутнього оновлення заповідника Хортиця

Вчора, 19 травня, у Запорізькому національному університеті відбулася стратегічна сесія – воркшоп, під час якого 30 непересічних студентів місцевих вищих навчальних закладів під керівництвом кураторки культурних проектів Вероніки Селеги шукали ідеальну концепцію майбутнього заповідника.

Під час роботи у групах студенти мали підготувати свої пропозиції щодо розвитку заповідника у таких напрямках: культура та історія, відпочинок та природа.

«Всі ідеї, які підготували студенти, були дуже реалістичними та продуманими з точки зору втілення. Це дуже добре. Тому що це підвищує шанси на те, що пропозиції дійсно потраплять у перелік проектів, які врешті реалізуватимуться на Хортиці. Взагалі рівень підходу та креативність подачі студентів вражає. Це дуже приємно, – розповіла куратора культурних проектів Вероніка Селега, яка протягом дня працювала зі студентами, – Концепт козацтва, який сьогодні працює та використовується, має дуже довгу історію. Але настав час запитати: можливо, Хортиця – це більш ширше поняття, яке включає в себе різні підходи у сприйнятті. Я мало вірю в те, що людина з-за кордону поїде на Хортицю тільки заради історії та природи. Тому зміни на острові мають мати комплексний підхід: як змістова, так і інфраструктурна частина. Інфраструктура – це взагалі ключовий момент, якщо говорити про іноземних туристів. Без доступної інфраструктури нереально запрошувати іноземців, навіть, на надзвичайно креативні заходи».

Ця стратегічна сесія за участі студентства відбувалася у рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє». Нагадаємо, 30 квітня під час другого етапу обговорень широкому колу громадськості презентували концепцію та проект реконструкції музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України. До участі у наступних етапах відкритої дискусії можуть долучитися не тільки представники експертного середовища, але й всі охочі жителі Запоріжжя, яким не байдужий розвиток Хортиці..

«Я пишаюся тим, що у нашому місті є така візитівка, така історична спадщина, як острів  Хортиці. Це перлина, якою не може похвалитися жодне місто України. Мальовничі пейзажі, унікальний тваринний та природний світ – це заворожує, привертає увагу і потребує збереження. Унікальність нашого острову – це природне збереження природи та надзвичайна енергетика, – розповіла  учасниця стратегічної сесії, аспірантка спеціальності «політологія» Запорізької політехніки Лідія Бегдамірова, – Під час роботи у групі ми виокремили декілька напрямків: кемпінг, розвиток спорту та проведення масштабних фестивалів. Хортиця має міжнародне значення, але потрібно починати з регіонального рівня. Потрібно, що усім жителям Запоріжжі було там цікаво провести час: і молоді, і людям більш старшого віку».

Цю думку розділяє більшість учасників стратегічної сесії. За словами студентства, значення та потенціал Хортиці сьогодні набагато ширше, ніж символічне звання столиці запорозького козацтва.

«Ідея розглядати Хортицю поза межами теми Запорозького Січі виникла, тому що до мене дуже часто приїжджають друзі, зокрема, з-за кордону, і їм не цікаво дивитися на фортецю. Подібний об’єкт, за їхніми словами, можна зустріти у будь-якому американському місті з населенням більш ніж 10 тисяч людей. Але їх цікавлять легенди про Хортицю, святилища, кургани, краєвиди на Дніпрогес. Не музей з козаками, а історія острову, – розповів студент  Запорозького інституту економіки та інформаційних технологій Костянтин Юхименко, – Я виріс і все життя живу у Запоріжжі. Сам дуже часто буваю на Хортиці, спілкуюся з гостями та місцевими мешканцями. Вже давно тут має існувати такий-собі національний парк. Я вважаю, що проекти оновлення можна реалізувати за участі жителів Запоріжжя, для цього потрібна лише гарна команда і час».

Учасники стратегічної сесії спільно розробляли ідеї для того, щоб у перспективі перетворити Хортицю у світовий бренд. Одна з ідей – проведення фестивалю та створення арт-простору для митців.

«Хортиця у далекому минулому була буферною зоною під час переселення народів, тому тут побували безліч культур. Під час роботи ми запропонували провести етнофестиваль з акцентом на історію острову. Ще одна наша ідея – створення на Хортиці арт-платформи, яка б об’єднувала культурну та інтелектуальну громаду міста, де можна було б організувати безліч заходів, створюючи новий концепт міста Запоріжжя. Багато митців покидає наше місто, бо тут немає арт-центру, які вже успішно працюють у інших містах», – розказав студент-історик ЗНУ Сергій Ващенко.

До обговорення під час воркшопу доєднався відомий український музикант, уродженець Запоріжжя Арсен Мірзоян. Він закцентував увагу на розвитку Хортиці, як центру спортивного дозвілля.

«Я ще з дитинства бачив, які зміни відбувалися на острові Хортиця. Як спортсмен, проходив збори на базі «Запорізька Січ», потім у профілакторії Інженерної академії, бачив інші бази відпочинку. На жаль, всі вони зараз або знаходяться у занепаді, або зруйновані. Це потрібно змінювати, – зазначив Арсен Мірзоян. – Я сам бігаю по Хортиці – у напрямку садів ЦИМЕЖ і дорогою бачу дуже багато туристичних вказівників. Тому я думаю, немає нічого поганого в тому, щоб не концентруватися на чомусь одному, а поєднати ці історії – спорт та культурні пам’ятки. Якщо говорити про туризм, то це, мені здається, більше стосується іншої половини острова Хортиці, яку відділяє автомагістраль. Багато що потребує реставрації. Потрібно нарешті навести там лад і розвивати туризм».

Після обговорення у групах та з куратором студенти презентували результати своєї роботи голові Запорізької ОДА Олександру Старуху, генеральному директору «Запоріжсталі» Олександру Мироненку та директору Національного заповідника «Хортиця» Максиму Остапенку.

«Масштаб Хортиці набагато ширше, ніж тільки Запорізька область. Я вважаю, ця перлина має загальноукраїнський масштаб. Саме тому, реалізуючи проект з навчання вчителів, потрібно залучити викладачів з інших областей. Хортиця могла би стати хабом, у якому історію України робили би популярнішою: не просто заняття на 45 хвилин, а те, що хочеться вивчати поглиблено», – зазначив генеральний директор «Запоріжсталі», коментуючи один з проектів, що передбачає навчання на Хортиці молодих вчителів історії сучасним методиками викладання.

Також керівник комбінату позитивно схвалив ідею перетворення Хортиці на центр активного дозвілля та проведення спортивних змагань – після створення відповідної інфраструктури.

Як вже писав «Перший Запорізький», відома українська акторка Ірма Вітовська-Ванца розповіла, яким має бути сучасний музей на Хортиці.

«Історія Хортиці – не обов’язково про козаків. Це і святилища, і стародавні кораблі, і фортеці. Тут дійсно можна було б створити хаб вивчення історії. Щоб через Хортицю показати, як розвивалася історія всієї України. Мені здається, що саме тут можна було б реалізувати цікаве вивчення науки у форматі гри з елементом історичного занурення. Який був би цікавим не лише для викладачів історії, але і інших дисциплін», – зазначив директор заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

«Давно існує потреба створити на Хортиці культурний центр, який би міг організовувати заглиблення в епоху. Я вважаю, це дуже цікава ідея. Це складова концепції «Хортиця –   магніт сучасної культури», яка заслуговує на увагу. Це дійсно цікаво, може показати декілька епох і матиме перспективу для розвитку», – прокоментував пропозиції студентів щодо освітніх проектів  голова Запорізької області Олександр Старух.

На його думку, ще однією цікавим проектом є створення на Хортиці центру реабілітації тварин, якого сьогодні поки не існує на Запоріжжі.

Найкращі ідеї, які запропонували студенти під час мозкового штурму, незабаром можуть стати частиною проекту оновлення заповідника. Тим часом, молодь продовжить напрацьовувати ідеї для розвитку заповідника під час проведення наступних стратегічних сесій.

Як вже писав «Перший Запорізькій, запорізька молодь підтримує ідею оновлення музею та пагорбу на Хортиці, а запропоновану концепцію вважає прогресивною та сучасною.


Читайте також:

У Запоріжжі на Хортиці через постійне протікання даху руйнується будівля музею історії козацтва: як він зараз виглядає всередині, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0