USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі острів Хортиця за підтримки держави та бізнесу поступово перетворюється у потужний туристичний магніт

У Запоріжжі острів Хортиця за підтримки держави та бізнесу поступово перетворюється у потужний туристичний магніт

У 2021 році за підтримки великого бізнесу запорізька Хортиця почала перетворення у потужний туристичний магніт, який притягує не лише жителів міста, а й відвідувачів з інших регіонів та закордонних гостей.

Про це в ефірі програми «Київ Інтерактив» на радіо «Київ-FM» розповіла експертка з побудови публічних відносин Тетяна Кухоцька.

Тетяна Кухоцька

За її словами, відродження Хортиці стало можливим завдяки вдалій співпраці держави та соціально відповідального бізнесу – Групи Метінвест.

«Тисячі співробітників «Запоріжсталі» Групи Метінвест працюють, живуть,  виховують своїх дітей у Запоріжжі та пов’язують своє майбутнє з цим містом. Компанія вважає, що важливо інвестувати у сталий розвиток регіону присутності. Коли Хортицю обрали одним з ключових об’єктів національної програми «Велике будівництво», Група Метінвест стала партнером цих змін. Тим паче, «Запоріжсталь» є системним партнером Національного заповідника «Хортиця» вже багато років», – розповіла Тетяна Кухоцька.

Нагадаємо, 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури та інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією та великим бізнесом про співпрацю з комплексного відновлення острова.

Підписання меморандуму

«Першим кроком стало створення проєктного офісу – сучасної моделі реалізації масштабних проєктів національного рівня, яка застосовує найкращі бізнес-практики, досвід та компетенції бізнесу для виконання конкретних задач у проєкті», – згадує експертка.

«За рік на Хортиці було багато чого зроблено. По-перше, реставрували майдан «Козацьке коло». У серпні там вже проходив величезний музичний фестиваль ZOUND 2021, на який приїхало більше 15 тисяч людей. Таке було вперше на Хортиці, – розповіла Тетяна Кухоцька. – А на Новий рік на «Козацькому колі» вперше у Запоріжжі працювала резиденція Святого Миколая, куди приїздило багато батьків з дітьми».

Музичний фестиваль ZOUND 2021

2021 року в рамках національного проекту відродження Хортиці необлаштоване «Козацьке коло» перетворилося на сучасний громадський простір із зручною інфраструктурою. У святкові дні ця локація стала головним міським майданчиком для проведення новорічних свят та різноманітних цікавих заходів. Вперше за всю історію це місце набуло казкового вигляду: з 18 грудня тут з’явилася резиденція Святого Миколая з тематичною світловою ілюмінацією.

«З нуля біля музею був збудований Пагорб Єдності, де можуть проводити свій час люди, зокрема, маломобільної групи населення. На його оглядовому майданчику з’явився новий арт-об’єкт «Коло Єдності», – розповідає експертка. – Ми вже бачимо, що у ті місця, які ми проєктували та будували, вже приходять жителі Запоріжжя, туристи, молодята. У цей момент ми відчуваємо, що у нас все вдалося. На острові з’явилися атракції, які привели туди людей. І не тільки з Запоріжжя, а й  сусідніх областей. Це прекрасно».

Оновлені знакові об’єкти на Хортиці стали найулюбленішими  фотозонами серед містян та туристів.

До речі, під час відродження втілюється багато безбар’єрих рішень, що вже є світовою практикою. Успіхи цієї роботи вже визнали на національної рівні: Національний заповідник «Хортиця» було визнано найкращим безбар’єрним об’єктом культури під нагородження премії Tourism Award 2021.

Державно-приватне партнерство проєкту відродження Хортиця цим не обмежилося. Завдяки Групі Метінвест лише за декілька місяців на Хортиці також з’явилося лазерне шоу «Трансформації крізь історію» та імерсивна аудіовистава «Шлях».

«Вже відремонтований дах та фасад музею, який був зачиненим сім років через аварійний стан. У 2022-му розпочнуть внутрішні роботи, щоб наступного року експозицію музею могли відвідати люди, – розповіла Тетяна Кухоцька. – Окрім того, до відродження Хортиці була залучена молодь одного з місцевих університетів. Студенти отримали можливість за допомогою великого бізнесу реалізовувати свої маленькі проєкти на Хортиці».

Нагадаємо, цього року зробити більш доступною для людей унікальну природу легендарного острова вдалося завдяки конкурсу студентських ідей «Хортиця – втілення мрій», ініціатором якого став комбінат «Запоріжсталь» Групи «Метінвест». Одна з реалізованих ідей – це проект Nezimno, в рамках якого на Хортиці встановлюють відеокамери, щоб спостерігати за фауною острова. У південній частині острова вже зробили одну годівницю для тварин, а також встановили приховану відеокамеру. Спостерігати життя на острові можна на офіційному сайті заповідника.

«Коли Хортиця спить»: у Запоріжжі тримає фестиваль світлин зимового острову, – ФОТО


Читайте також:

Як змінився запорізький острів Хортиця у 2021 році: експерт підбила підсумки першого етапу трансформації заповідника

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0