USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі неконтрольоване зниження рівня води у Дніпрі може негативно вплинути на екологію Хортиці

У Запоріжжі неконтрольоване зниження рівня води у Дніпрі може негативно вплинути на екологію Хортиці

Через значне зниження води у Дніпрі у зв’язку з пошкодженням Каховської ГЕС обміліла заплавна частина острова Хортиці.

Про це повідомляє Національний заповідник «Хортиця».

Значне зниження води в річці Дніпро нижче греблі ДніпроГЕС вплинуло і на острів Хортицю та його заплавну частину, оскільки Хортицькі озера безпосередньо сполучені з водами Дніпра та залежать від рівня води у ньому.

Як вже писав «Перший Запорізький», причиною падіння рівня води є дії російських окупантів і пошкодження споруд Каховської гідроелектростанції, що знаходиться в руках загарбників.

«Хортицька заплава набула свого сучасного вигляду не так давно. Наповнення чаші Каховського водосховища із поступовим збільшенням рівня води до проектного (в околицях Хортиці ця цифра становить близько +1,5 м) завершилося у 1958 році. Тобто насправді ми зараз спостерігаємо максимально наближений до історичного рівень води навколо Хортиці. Хортицькі плавні за часів козацтва існували, як періодично затоплювані весняним паводком ділянки суходолу», – розповіли у заповіднику.

Як кажуть у Національному заповіднику, значна частина наукової спільноти свого часу відстоювала необхідність спуску Каховського водосховища, але, звісно, у контрольований спосіб.

«Неконтрольоване зниження рівня води матиме вплив на екологію Дніпра і Хортиці. Це тема спеціальних досліджень широкого кола фахівців. Зараз на території Хортицької заплави оголені значні ділянки дна озер та більшості проток. На щастя, вода відступала поступово, що разом з особливостями рельєфу дна водойм дозволило рибі вийти у глибші руслові ділянки озер та річки Дніпро. Це пов’язано і з тим, що Хортицькі озера з’єднані між собою та з Дніпром, – підкреслили у заповіднику. – Наразі через спуск води найбільше страждають тварини та рослини, які обрали місцем свого існування мілководдя. Вплив падіння рівня води на природні комплекси залежить від його тривалості. У разі підняття рівня води у весняний період наслідки для природи заплавної частини острову будуть не критичними».

18 січня на позачерговому засіданні регіональної Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області обговорили питання зниження рівня води у Дніпрі та стан водних біоресурсів Каховського водосховища. За результатами засідання прийнято рішення невідкладно створити профільну робочу групу, яка має проаналізувати усі аспекти цієї складної ситуації та вжити заходи в межах своєї компетенції задля запобігання можливим негативним наслідкам.

Зараз співробітники заповідника проводять природничі та археологічні дослідження, нанесення на карту контурів озер, прибирання берегової смуги та осушених ділянок дна від сміття, що за інших обставин було б недоступне.

Фрагмент мапи острова Хортиця ХІХ ст., накладений на сучасну

Хортицькі плавні на супутниковому знімку 2021 р.

Сучасні світлини плавнів


Читайте також:

Запорізькі фахівці розповіли причину рекордного зниження рівня води у Дніпрі

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0