USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі наступного року продовжиться потужна трансформація легендарного острова Хортиці: що планують зробити

У Запоріжжі наступного року продовжиться потужна трансформація легендарного острова Хортиці: що планують зробити

Наступного 2022 року у Запоріжжі продовжиться масштабний проєкт трансформації острову Хортиця.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповів генеральний директор «Запоріжсталі» Групи Метінвест Олександр Мироненко.

«З початку 2021 року разом з державою ми вже зробили на Хортиці дуже багато. По-перше, розпочали реконструкцію музею історії запорозького козацтва. Наразі виконані всі зовнішні роботи. Наступного року заплановано виконання відновлювальних робіт всередині, щоб відремонтувати внутрішній простір та нарешті відкрити музей для відвідувачів. По-друге, реконструювали Пагорб Єдності. Влітку ми облаштували там декілька арт-об’єктів, які зараз доступні для всіх відвідувачів Хортиці», – розповів генеральний директор «Запоріжсталі».

Нагадаємо, відродження острова Хортиця є вдалим прикладом того, як держава та великий бізнес можуть разом робити успішні масштабні проєкти перетворень. Група Метінвест у рамках державно-приватного партнерства гарантувала оперативне системне залучення в різні галузі та показала результат – лише за декілька місяців з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей: арт-об’єкт «Коло Єдності», лазерне шоу «Трансформації крізь історію» та імерсивна аудіовистава «Шлях».

«Група Метінвест та комбінат «Запоріжсталь» стали партнерами створення до новорічних свят святкової локації на оновленому Козацькому колі. Тепер там всі охочі можуть поспілкуватися зі Святим Миколаєм, зробити фото та дуже цікаво провести час. Таких гарних святкових локацій дуже давно не робили у Запоріжжі. Ми бачимо, що містянам та гостям Запоріжжя подобається відпочивати тут», – розповів Олександр Мироненко.

Цього року після оновлення у рамках національного проєкту відродження Хортиці із необлаштованої галявини Козацьке коло перетворилося у сучасний громадський простір зі зручною інфраструктурою. Вперше за всю історію на Хортиці створили справжню новорічну казку: тут з’явилася резиденція Святого Миколая, новорічна ялинка, фотозони, надзвичайна світлова ілюмінація. Вже тисячі жителів та гостей міста відвідали найкрасивішу святкову локацію Запоріжжя.

Новорічне містечко на Хортиці працює кожні вихідні з 12 до 18 години – до 16 січня включно. Для гостей є дитячий кінозал і фудкорт, виступають театральні та хореографічні колективи. Для зручності гостей міська влада організувала роботу додаткового громадського транспорту. Окрім того, цими днями на всіх чекатиме сам Святий Миколай.

За словами керівника «Запоріжсталі», те, що Група Метінвест у державно-приватному партнерстві зробила у 2021 році, це лише перші кроки до відродження острова Хортиця.

«У 2022 році триватимуть роботи з реконструкції музею історії запорозького козацтва. Ми плануємо завершити реалізацію проєктів-переможців конкурсу студентських ініціатив «Хортиця – втілення мрій». Цього року вже реалізовано дві ідеї, навесні втілимо у реальність і третю ініціативу. Я вважаю,  що дуже важливо залучати молодь до таких проектів. Дуже цікаво разом із молоддю відновлювати острів, бо вони мають свій креативний погляд на реконструкцію та готові запропонувати нові свіжі ідеї для острову, – розповів директор «Запоріжсталі». – Влітку ми вже провели гарний музичний фестиваль ZOUND-2021, який відвідали більше 15 тисяч людей. Наступний рік буде для Хортиці не менш насиченим. Загалом у 2022-му масштабні роботи з відродження острова триватимуть».

Нагадаємо, за участі Групи Метінвест острів Хортиця поступово стає першим в Україні повністю інклюзивним туристичним об’єктом. Під час відродження втілюється багато бєзбар’єрих рішень, що вже є світовою практикою. За підсумками роботи у 2021 році Хортиця отримала премію Ukraine Tourism Awards – головної туристичної премії країни – у номінації «Доступний туризм. Безбар’єрна культура», як кращий інклюзивний туристичний об’єкт України

Окрім того, брендинг запорізького Національного заповідника «Хортиця», який створила креативна агенція Bickerstaff за ініціативи Групи Метінвест, отримав бронзову нагороду престижної всесвітньої премії Epica Awards.


Читайте також:

Арт-об’єкт на запорізькій Хортиці надихнув відомого українського художника на проведення фестивалю сучасного мистецтва

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0