USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці за підтримки великого бізнесу реалізують кращі ідеї студентів

У Запоріжжі на Хортиці за підтримки великого бізнесу реалізують кращі ідеї студентів

У Запоріжжі реалізують кращі ідеї студентів, які перемогли у конкурсі «Хортиця – втілення мрій».

Про це розповіли в ефірі програми «Сьогодні. Вихідний» на телеканалі «Україна 24».

«Хортиця – втілення мрій» – це конкурс ідей серед студентів Запорізького національного університету, як удосконалити Хортицю. Це спільний проєкт ГО «Запоріжжя. Платформа спільних дій», ПАТ «Запоріжсталь» Групи Метінвест та Національного заповідника «Хортиця».

Як вже писав «Перший Запорізький», всього на конкурс студенти подали 30 ідей різноманітного спрямування: від історії до здорового способу життя. З них члени експертної ради обрали три найкращі. Дві з них вже реалізували, третя чекає на втілення навесні.

Завдяки проєкту «Маршрути Хортиці», ідея якого належить студенту історичного факультету ЗНУ Сергію Ващенку, створена навігація островом, як для мандрівок пішки, так і на велосипеді. Прокладати туристичний  маршрут на інтерактивній мапі будуть за позначками самих мандрівників.

Навесні на Хортиці створять спеціальну трикілометрову стежку для прогулянок босоніж з різним покриттям: піском, деревом, камінням, мохом тощо. З цією ідеєю на конкурсі перемогла студентка факультету іноземної філології ЗНУ Ірина Ульченко. Їй належить ідея ще одного проекту під назвою «Не зимно», в межах якого мають встановити відеокамери, аби спостерігати за фауною острову взимку. Одну з камер вже встановили у годівнику для тварин. Спостерігати за життям на острові можна буде на офіційному сайті заповідника.

«Ми облаштували годівничку у місці, дуже популярному серед оленів. Ці кадри можна буде побачити на сайті заповідника і ознайомитися з природою острова Хортиці такою, як вона є, не чіпляючи її, – розповіла переможниця конкурсу. – Другий мій проект – це стежка для прогулянок босоніж. Це і прикольно, і дуже корисно. У Запоріжжі я такого не бучила, та і небагато таких доріжок є взагалі по Україні».

На реалізацію трьох найкращих студентських ідеї його ініціатор – металургійний комбінат Групи Метінвест «Запоріжсталь» – виділив 300 тисяч гривень.

«Для Групи Метінвест та комбінату «Запоріжсталь» дуже важливо розвивати ті території, де знаходяться наші підприємства. Тому ми завжди з відкритістю ставимося до ідей і наших працівників, і молоді. Так виник цей конкурс зі студентами ЗНУ, для того, щоб реалізувати три проекти. Насправді ідей було дуже багато. Ми обрати три кращі. Це і стежка, і годівничка для тварин, яка вже працює. Кадри з цієї годівнички можна буде дивитися онлайн, а також у новому музею. Там будуть облаштовані спеціальні монітори, на яких можна буде поглянути, як живуть тварини на Хортиці, – розповів в ефірі телеканалу «Україна 24» генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко. – Ще одна ідея – це туристичні маршрути Хортицею. Як пішохідні, так і веломаршрути, якими можна скористатися і подивися всі найкращі краєвиди на цьому острові»

Нагадаємо, останні роки Хортиця перебувала у занепаді. Все почало змінюватися у 2021-му, коли Хортиця стала одним з ключових об’єктів національної програми «Велике будівництво», ініціатором відродження острову є президент України Володимир Зеленський. У рамках «Великого будівництва» у найближчі роки на Хортицю чекає потужне оновлення музейних просторів, розвиток території острову та розширення рекреаційної складової.

Цьогоріч вже оновлено знакові об’єкти,  а саме громадський простір «Козацьке коло», максимально доступний для всіх відвідувачів Пагорб Єдності, а також почали реставрацію Музею історії запорозького козацтва, що зачинений вже сім років. Наступного року будуть оновлювати музей всередині.

Відродження острова Хортиця є вдалим прикладом того, як держава та великий бізнес можуть разом робити успішні масштабні проєкти перетворень. Група Метінвест вже стала флагманом державно-приватного партнерства, а великий досвід та ефективні експертизи Метінвест можуть бути масштабовані та застосовані в інших соціально-важливих проектах.

Група Метінвест гарантувала оперативне системне залучення в різні галузі та показала результат – лише за декілька місяців вже з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей: арт-об’єкт «Коло Єдності», лазерне шоу «Трансформації крізь історію» та імерсивна аудіовистава «Шлях».


Читайте також:

«Кожна українська родина має побувати на Хортиці»: професорка КНУ закликала приїхати до Запоріжжя у місце сили

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0