USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці триває масштабне оновлення музею історії запорозького козацтва: що вже зробили, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці триває масштабне оновлення музею історії запорозького козацтва: що вже зробили, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі завершується перший етап масштабної «Великої реставрації» на Хортиці, яку реалізують в рамках державно-приватного партнерства.

Як вже повідомляв «Перший Запорізький», до Дня міста заплановано оновлення одразу  трьох важливих об’єктів на території заповідника : пагорба Єдності, даху музею історії запорозького козацтва та Козацького кола.

Першими з урахуванням усіх норм доступності завершили основні роботи з реконструкції Козацького кола. 14 серпня тут вже провели фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021. Завершальні роботи тривають і на оновленому пагорбі Єдності, де 23 серпня замайорів Державний прапор України. До Дня міста на стежках пагорбу з’являться, зокрема, трирівневі поручні для зручності різних категорій населення. Родзинками пагорбу Єдності стануть два символічні кільця з кортенівської сталі з підсвічуванням, які мають встановити найближчим часом.

Зараз активно продовжується роботи на будівлі музею історії запорозького козацтва. Нагадаємо, шість років тому музей закрили для відвідувачів через аварійний стан, причиною якого стало постійне протікання даху. Саме тому, що не дозволити волозі знову потрапляти всередину будівлі, будівельники, в першу чергу, зробили двошарове бетонування, гідроізоляцію та систему водовідведення.

«Наразі завершуються роботи з гідроізоляції, щоб захистити музейні фонди від води. Роботи виконані вже на 90%. Частково будівельники розпочали укладати оздоблювальні матеріали – плитку. Окрім цього, зараз готується для виконання гідроізоляції ділянка даху, під якою знаходяться дві діорами», – розповів представник компанії-підрядника Ростислав Шпак.

Ще одне оновлення, яке помітять гості Хортиці, це збільшення будівлі музею. Запорізькі музейники давно мріяли про додаткові площі для того, щоб комфортно зустрічати туристів. Після завершення «Великої реставрації» музей історії запорозького козацтва стане більшим майже на 600 квадратних метрів. Тут буде облаштоване велике фойє, нові вбиральні, зокрема, для зручності людей з інвалідністю, каси, гардероб, а також допоміжні приміщення.

Внутрішній дворик музею під відкритим небом, куди постійно потрапляла вода, тепер накриють прозорим броньованим склом площею 100 метрів (10 на 10 метрів). Після завершення реконструкції це місце стане повноцінним виставковим простором для конференцій та експозицій, центром якого стане унікальний експонат музею – Чорний камінь.

«Зараз виконуються роботи з підготовки фундаменту для майбутньої стелі внутрішнього дворику. Металоконструкції вже виготовлені, у найближчий час розпочнеться монтаж, – розповів представник компанії-підрядника. – Також ми вже оновили фасад музею з боку оглядового майданчика, зараз завершуємо декоративне оздоблювання зі сторони адміністративного входу».

Усі заплановані інфраструктурні роботи будуть виконані вже у жовтні – до Дня міста. Учасники процесу реставрації музейної інфраструктури на Хортиці впевнені, що після завершення масштабного оновлення музей історії козацтва стане музеєм 21 століття.

Окрім того, до Дня міста на Хортиці почне працювати перше в Україні інтерактивне унікальне лазерно-проекційне шоу, тестовий запуск якого зробили 23 серпня.

Нагадаємо, реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.

Читайте також:

«Я була вражена»: керівниця театру «Рівні можливості» поділилася враженням від змін на Хортиці у Запоріжжі, – ВІДЕО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0