USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці почали встановлювати новий арт-об’єкт, – ФОТО

У Запоріжжі на Хортиці почали встановлювати новий арт-об’єкт, – ФОТО

У Запоріжжі на Хортиці розпочали встановлювати арт-об’єкт «Коло Єдності», який стане прикрасою оновленого оглядового майданчика на пагорбі з флагштоком.

Про це повідомляє «Индустриалка».

Вчора будівельники розпочали роботи із монтажу елементів майбутнього арт-об’єкта на Пагорб Єдності. Оскільки «Коло Єдності» має великий розмір – діаметр близько 7 метрів і вагу в 6 тонн, його вирішили розбити на секції й виконувати роботи у два етапи. В рамках першого етапу елементи об’єкта підіймуть на Пагорб та змонтують металеву несучу конструкцію, в рамках другого – коло покриють картеном.

Як буде виглядати новий арт-об’єкт після завершення монтажу – дивіться за посиланням.

За словами представника проектного офісу Валерія Шевченка, метал для основи «Кола Єдності» був виготовлений на комбінаті «Запоріжсталь». На оглядовий майданчик Пагорба металеві елементи об’єкта сьогодні підіймали за допомогою автомобільного крану вантажопідйомністю 100 тонн, який надала компанія «Онур».

«Були дуже важкі погодні умови – висока швидкість вітру, великі пориви. Тому були деякі складності з підйомом та монтажем цієї конструкції, – зазначив Валерій Шевченко. –  Монтаж конструкції на оглядовому майданчику Пагорба буде здійснюватися за допомогою спецтехніки, будуть задіяні спеціальні ришетування, спеціальні лебідки. Стоїть завдання до 14 жовтня завершити монтаж та облаштування арт-об’єкта та повністю завершили Пагорб Єдності. В подальшому передбачене підсвічення всього об’єкта: огорожі, флагштоку, Прапора та самого арт-об’єкта «Коло Єдності».

Творчим керівником колективу авторів арт-об’єкту «Коло Єдності» виступив Богдан Кривошея. За задумом авторів, цей арт-об’єкт має багато сенсів та тлумачень.

По-перше, «Коло Єдності» – це символ об’єднання заради майбутнього. Саме збираючись колом запорізькі козаки радились, обговорювали, дискутували та ухвалювали рішення. Острову варто повернути славу місця суспільної згоди. Окрім того, «Коло Єдності» – це сонце. Адже сама назва острова Хортиця походить від імені слов’янського Бога Сонця – Хорса. До того ж цей арт-об’єкт дозволяє «ловити» сонце поглядом, поєднує людину з небесним світилом.

Вже зараз йде активна робота над реконструкцією музейного простору, де з часом з’явиться локація для обговорення суспільно важливих тем, питань локального та національного значення. Згодом, цей простір може збирати спільноту світових лідерів. Адже саме Хортиця – острів посередині Дніпра, сакральне місце між двох берегів – завжди виступала місцем об’єднання.

Відкриття арт-об’єкта відбудеться напередодні 14 жовтня, коли запорожці святкують одразу кілька знакових свят: День визволення та День міста Запоріжжя, День захисників та захисниць України, День українського козацтва та День Покрови. Це стане фінальним етапом робіт з оновлення знакових об’єктів на острові Хортиця у 2021 році.

Нагадаємо, у Запоріжжі в рамках державно-приватного партнерства на Хортиці активно триває перший етап реалізації масштабної програми «Велика реставрація».

Вже цієї осені, до 14 жовтня, заплановано завершити оновлення трьох важливих туристичних об’єктів заповідника: громадського простору «Козацьке коло», пагорба Єдності, а також оглядового майданчика на даху музею історії запорозького козацтва.

Першими з урахуванням усіх норм доступності завершили роботи з реконструкції Козацького кола. 14 серпня тут вже відбувся фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021. Активно продовжуються і ремонтні роботи на будівлі музею історії запорозького козацтва, який шість років тому закрили через постійне протікання даху. Роботи вже майже завершені на оновленому пагорбі Єдності, де 23 серпня замайорів Державний прапор України. Дуже скоро жителі та гості Запоріжжя зможуть побачити усі зміни.

Реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення. Запорізьку Хортицю вже називають флагманом розвитку туризму у рамках державно-приватного партнерства та «Великої реставрації».


Читайте також:

У Запоріжжі триває потужна «Велика реставрація» на Хортиці: що вже зроблено, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0