USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці готуються до створення нової експозиції музею історії козацтва

У Запоріжжі на Хортиці готуються до створення нової експозиції музею історії козацтва

Колектив Національного заповідника «Хортиця» вже готується до оновлення експозиції музею історії запорозького козацтва, що відроджується в рамках державно-приватного партнерства та «Великого будівництва».

Про це в ефірі програми «День. Тема» на телеканалі TV5 розповіла старша наукова співробітниця відділу науково-експозиційної роботи Національного заповідника «Хортиця» Наталія Чергік.

За словами експертки, жителі Запоріжжя мають змогу побачити експонати закритого через аварійний стан будівлі музею на двох локаціях: у історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» на Хортиці, а також у музейних студіях «Музей за порогами» у центрі міста, де працює експозиція «Де є бої – там є герої. Українському козацтву присвячується».

«Запорозька Січ – це, так би мовити, містечко під відкритим небом, в якому можна зануритися у добу козацтва. А «Музей за порогами» – це концептуальний простір, де усе –від кольору стін до підбору і компонування експонатів – підкорено ідеї показати історію козацтва та культуру України в контексті європейської культури», – розповіла старша наукова співробітниця відділу науково-експозиційної роботи Національного заповідника «Хортиця» Наталія Чергік.

«Наукова робота заповідника через закриття музею не припинялася. Проводяться екскурсії, тематичні заходи, археологічні та гідроархеологічні дослідження. Відбувається атрибуція музейних предметів, досліджується природна складова заповідника. У заповідника є наукове видання з потужним  редакційним складом. Окрім постійних експозицій, у нас також реалізуються проекти виїзних виставок», – розповіла співробітниця музею.

Нагадаємо, в рамках державно-приватного партнерства на Хортиці завершується перший етап реалізації масштабної програми «Велике будівництво». Наступного року розпочнеться оновлення музею всередині. Учасники процесу відбудови музейної інфраструктури на Хортиці впевнені, що після завершення масштабного відродження музей історії козацтва стане музеєм 21 століття.

«Наразі ми розробляємо  тематичний план нової експозиції. Вирішуємо  художній проект, як вона буде виглядати. Вивчаємо  досвід вітчизняних та зарубіжних колег щодо створення сучасного музейного простору. Наприклад, звертаємо увагу на проекти, запропоновані Міжнародною радою музеїв до участі в всесвітньому конкурсі «Кращий музей року». Останні тренди полягають у тому, що музейна експозиція має бути простою, лаконічною та мати багато простору для активностей для дорослих і дітей. Тепер в експозиції відвідувач перетворюється з гостя у повноправного діяча, – зазначила Наталія Чергік. – Зараз ми разом зі співробітниками заповідника намагаємося знайти баланс між класичним і сучасним поглядом на музейну експозицію».

За словами експерти, в оновленому музеї відвідувачі побачать дві перлини музею – діорами «Бій Святослава з печенігами», яка зараз перебуває на реставрації, та «Рада на Січі». Дві інші – «Будівництво Дніпрогесу» і «Бої за Запоріжжя у жовтні 1943 року» – консервуються.

Нагадаємо, реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який керує процесом оновлення. Запорізьку Хортицю вже називають флагманом розвитку туризму у рамках державно-приватного партнерства та «Великого будівництва». Ба більше, острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні.

«Всі об’єкти на Хортиці стануть безбар’єрними, тобто доступними для людей будь-якої вікової категорії і фізичних можливостей. В оновленому музеї буде можливість пересуватися людям на кріслах колісних, буде кімната матері та дитини, і, звісно, всі зручності для відвідувачів, – розповіла старша наукова співробітниця відділу науково-експозиційної роботи Національного заповідника «Хортиця». – Якщо говорити про музейну експозицію, як про інтелектуальний продукт, то тут  безбар’єрність буде висвітлена на двох рівнях: фізичному (сурдопереклад, тактильні індикатори, аудіогід тощо) та ментальному. Тобто, експозиція буде доступною, лаконічною та зрозумілою. Про що йде мова? Якщо ми говоримо про «Музей за порогами», як про складну та концептуальну виставка, в якій закладено багато образів та алюзій. То в оновленому музеї на Хортиці буде інший підхід. Експонат та інформація про нього буде відкритою для відвідувача, для цього використовуватимуться сучасні технології».


Читайте також:

Відомий український режисер створює аудіовиставу для подорожей Хортицею

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

1

местный2021-10-19 19:06:47
Не успели после себя мусор сгрести, а уже готовитесь к обновлению экспозиции ? Да, когда же вы уже нажретесь?