USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці біля музею історії козацтва завершують масштабне оновлення пагорбу Єдності, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці біля музею історії козацтва завершують масштабне оновлення пагорбу Єдності, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі у рамках масштабної реконструкції на Хортиці завершується оновлення пагорбу Єдності біля музею історії запорозького козацтва.

Про це повідомляє «Перший Запорізький».

Нагадаємо, в рамках державно-приватного партнерства острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні. На острові цього року у рамках президентської програми «Велика реставрація» було заплановано оновлення знакових об’єктів: пагорба з флагштоком, музею та громадського простору «Козацьке коло».

Першою з урахуванням усіх норм доступності завершили реконструкцію Козацького кола, де тепер з усіми зручностями для відвідувачів будуть проводити тематичні фестивалі, концерти та форуми. Минулими вихідними оновлений суспільний простів символічно відкрив фестиваль родинних цінностей та традицій.

Окрім самого Козацького кола, на Хортиці, в першу чергу, оновили інфраструктуру:  відремонтували дороги, розширили паркінг і заклали гроші на системи відеоспостереження для безпеки туристів. Наступним планують відкрити оновлений пагорб Єдності.

«На цей пагорб, який зробили тут ще 60 років тому під час будівництва музею історії запорозького козацтва, десятиліттям намагалися піднятися туристи. Це найвища точка у північній частині острову, звідки відкривається чудовий краєвид на правий і лівий берег міста, русло Дніпра та Дніпрогес. Будь-який відвідувач хоче подивитися на місто та Хортицю з високої точки. Але було неможливо зручно піднятися і, тим більше, спуститися. На жаль, бували і трагічні випадки. Саме тому перед початком реконструкції було поставлено завдання зробити цей пагорб максимально доступним і безпечним. До 23 серпня ця робота буде виконана», – зазначив генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Як вже писав «Перший Запорізький», оновлений пагорб з облаштованим зручним підйомом, оглядовим майданчиком та оновленим флагштоком буде максимально безбар’єрним та зручним для кожного відвідувача. Стежка на пагорб з оглядовим майданчиком побудована під кутом 5%, що відповідає нормам з доступності. Також будуть облаштовані зони для відпочинку для зручності людей похилого віку, людей з інвалідністю та дітей.

Нагадаємо, партнером національного проекту відродження Хортиці виступає Група Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.

Вже 23 серпня, у День державного прапору на найвищому у Запоріжжі флагштоку, піднімуть український стяг розміром 5 на 10 метрів. Нагадаємо, минулого тижня з допомогою величезного крану для цього на пагорбі встановили чотирьохтонний флагшток висотою 40 метрів. Наразі тут завершуються реставраційні роботи.

«У суботу, 23 серпня, на День державного прапора о 9:00 у всіх територіальних громадах, міста та районних центрах Запорізької області одночасно піднімуть синьо-жовті стяги.  Найбільший прапор замайорить на острові Хортиця на реконструйованому пагорбі Єдності. Цього ж дня о 19:00 у запорізькій філармонії заплановане масштабне світлове шоу, – зазначив голова області Олександр Старух. – На День Незалежності, 24 серпня, центром міста пройде військова хода. Також  вранці запланований спортивний захід на хортиці – двокілометровий забіг від Січі до пагорбу Єдності».

Останньою цього року в рамках «Великої реставрації» завершать реставрацію покрівлі музею історії запорозького козацтва, які планують доробити до Дня міста. Наразі роботи активно продовжуються.

Нагадаємо, до Дня Незалежності Національний заповідник «Хортиця» для прогулянки на оновленому пагорбі створює унікальний формат осмислення історії – аудіоподорож із назвою «Шлях становлення української ідентичності».

Як вже писав «Перший Запорізький», на початку серпня перша леді Олена Зеленська та заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко відвідали Хортицю і разом з представниками маломобільних груп населення – людьми з інвалідністю, людьми літнього віку, батьками з маленькими дітьми – ознайомилися з ходом перетворень на острові.


Читайте також:

Відчуй місце сили: відбулася всеукраїнська презентація брендингу запорізької Хортиці

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

1

Ляля2021-08-18 05:40:28
Я спрашиваю лично буряка,где лифт на подьем???? Где лифт?мне своими ножечками извиняйте тяжело идти туда сюда,лифт говорю давайте,слышите?лифт говорю мне...!!!я сказала лифт!!!и меня не остановить,это только первый пункт,впереди в записке 567 пунктов я выскажу...