USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на даху музею історії козацтва створять сучасний простір для проведення заходів

У Запоріжжі на даху музею історії козацтва створять сучасний простір для проведення заходів

У Запоріжжі на Хортиці активно продовжується реставрація даху музею історії запорозького козацтва, який довгий час знаходився в аварійному стані.

Про це повідомляє «Перший Запорізький».

Нагадаємо, в рамках державно-приватного партнерства острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні. На острові цього року у рамках президентської програми «Велика реставрація» було заплановано оновлення знакових об’єктів: пагорба з флагштоком, музею та громадського простору «Козацьке коло».

Вже добігає кінця облаштування нової покрівлі музею. Під час реконструкції будівельники зробили двошарове бетонування та гідроізоляцію. Продумана система водовідведення з даху, яка не дозволить волозі потрапляти всередину будівлі. Згодом розпочнеться монтаж фінального настилу, який дозволить повноцінно використовувати дах музею, як оглядовий майданчик.

«На будівлі адміністративного корпусу вже зробили нову покрівлю з утепленням, відремонтували фасад і розпочали монтаж навісного фасаду на стіні будівлі музею. Після завершення робіт на оглядовому майданчику змонтуємо огорожу та зовнішнє освітлення. Окрім того, з допомогою прибудови ми збільшили площу музею на 400 квадратних метрів. Там будуть облаштовані додаткові санвузли, зокрема, для людей з маломобільної групи населення, пеленальні кімнати», – розповів представник проектного офісу Валерій Шевченко.

У подальших планах – створення прозорого даху над внутрішнім подвір’ям музею, а також створення амфітеатру перед входом до музею.

За словами керівника заповідника Максима Остапенка, внутрішній дворик був больовою точкою, куди потрапляла колосальна кількість води, яка затікала під будівлю. Після реконструкції ця вода буде відводитися за межі об’єкту. На реконструкцію чекає і внутрішній простір музею.

«Після завершення комплексу протиаварійних робіт, коли ми зрозуміємо, що більше немає загрози експонатам та людям, розпочнеться робота зі створення внутрішнього простору музею, – зазначив генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. – Після завершення реконструкції та реекспозиції музей історії запорозького козацтва стане музеєм XXI століття. Після нещодавньої сесії заповідник вже отримав від обласної влади фінансування на розроблення проектно-кошторисної документації. Цього року ми сподіваємося отримати проект. Усе фінансування заплановане у рамках програми «Велика реставрація» і передбачено окремим рядком, згідно указу Президента». Робота має розпочатися у 2022 році. Ми мріємо відкрити оновлений музей у 2023 році».

Нагадаємо, партнером національного проекту відродження Хортиці виступає Група Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.

За словами голови області Олександра Старуха, перших відвідувачів оновлений оглядовий майданчик на даху музею частково зможе прийняти гостей уже в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності України. Остаточно завершити роботи планують у жовтні, до Дня міста.

Наступного року, окрім продовження робіт всередині музею, на Хортиці планується розпочати створення паркових зон для відпочинку туристів та городян.

Нагадаємо, першою з урахуванням усіх норм доступності завершили реконструкцію Козацького кола, де тепер з усіми зручностями для відвідувачів будуть проводити тематичні фестивалі, концерти та форуми. Минулими вихідними оновлений суспільний простір символічно відкрив фестиваль родинних цінностей та традицій.

До 23 серпня планується завершення масштабного оновлення пагорбу Єдності, де до Дня державного прапора піднімуть український стяг розміром 5 на 10 метрів.

Як вже писав «Перший Запорізький», на початку серпня перша леді Олена Зеленська та заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко відвідали Хортицю і разом з представниками маломобільних груп населення – людьми з інвалідністю, людьми літнього віку, батьками з маленькими дітьми – ознайомилися з ходом перетворень на острові.


Читайте також:

Відчуй місце сили: відбулася всеукраїнська презентація брендингу запорізької Хортиці

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0