USD: EUR:
... в Запорожье
У Києві презентували проект відродження запорізької Хортиці

У Києві презентували проект відродження запорізької Хортиці

У Києві під час фестивалю «Мандруй Україною» презентували проект реконструкції острова Хортиці.

Про це повідомляє «Индустриалка».

На фестивалі кожен з 24 регіонів України та Автономна Республіка Крим презентував свій туристичний, культурний і гастрономічний потенціал, проводили майстер-класи з традиційних українських ремесел, ділилися цікавинками.

Окремо на фестивалі в рамках панельної дискусії представили діяльність Національного заповідника Хортиця та презентували національний проєкт відродження острова, що стартував в 2021 році.

У панельній дискусії взяли участь завідувачка сектору розвитку та планування Національного заповідника Хортиця Альона Пєтрікєй, очільниця консалтингової компанії Big City Lab, експертка з розвитку територій Вікторія Тітова та генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Олександр Мироненко.

Нагадаємо, в рамках державно-приватного партнерства острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні. Партнером національного проекту відродження Хортиці виступає Група Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво.

Про успішний приклад державно-приватного партнерства розповів генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Олександр Мироненко.

«Історія взаємин між комбінатом «Запоріжсталь» та Хортицею дуже давня. Той комплекс «Запорізька Січ», який ми всі бачимо, був побудований у 2004 році за кошти комбінату «Запоріжсталь». Ми також системно разом з компанією Метінвест робимо підтримуючі заходи, надаємо допомогу заповіднику, музею. Але такої ініціативи, навіть потужної, недостатньо. Мене дуже тішить, що зараз ми відчуваємо таку дуже добру державну підтримку і в плані отримання фінансування додаткового, і в плані сприяння будівництв, – зазначив Олександр Мироненко. – Тобто ми, як бізнес, маємо дуже гарну експертизу, дуже гарний досвід у будівництві великих об’єктів. І ми із задоволенням цей досвід використовуємо при будівництві цього об’єкту і для нас це не складно в плані організації і використання наших можливостей. Але коли є державна підтримка, це фантастика. Тому я вважаю, ми просто приречені на успіх у цьому проекті».

Офіційно реконструкція Хортиці стартувала 10 червня. На острові цього року у рамках президентської програми «Велика реставрація» було заплановано оновлення знакових об’єктів: пагорба з флагштоком, музею та громадського простору «Козацьке коло». Першою з урахуванням усіх норм доступності завершили реконструкцію Козацького кола, де першим провели фестиваль родинних цінностей та традицій.

Тепер пагорб, на який десятиліттями не могли піднятися люди, нарешті став максимально доступним, безбар’єрним та зручним для кожного відвідувача. Вчора на оновленому пагорбі Єдності на Хортиці замайорів Державний прапор України. Відновлювальні роботи на даху планують завершити до Дня міста.

«Коли я вперше потрапив на Хортицю, я побачив всі перспективи, які вона має. Це не тільки історико-культурні перспективи, а й спортивна інфраструктура, яку можна там розвивати, перспективи для того, щоб люди відновлювали там своє здоров’я – там дуже багато санаторіїв-профілакторіїв, які належали великим промисловим підприємствам, але наразі вони занедбані. Якщо ми зможемо навести лад в документації, в землі, запросити туди інвесторів і будемо відбудовувати ці майданчики, ми там можемо отримати унікальне місце. До Покрови ми плануємо завершити роботи з реконструкції пагорба Єдності, оновити дах музею і зробити Козацьке коло, – розповів Олександр Мироненко. – На наступний рік у нас планується відновлення музею всередині і подальша розбудова території. Ми наразі долучили молодь з Запорізького національного університету, яка теж розробляє свої проєкти. Комбінат «Запоріжсталь» фінансує ці проекти. Це можливість для студентів на цьому острові своїми руками за кошти бізнесу зробити і поліпшити його інфраструктуру».

Очільниця консалтингової компанії Big City Lab, експертка з розвитку територій Вікторія Тітова, під керівництвом якою власне була розроблена концепція відрождення Хортиці, презентувала новий сучасний бренд, який нещодаво отримав острів Хортиця. Він представляє собою не просто логотипи та символи, а захоплюючу графічну подорож легендарним островом. Головний логотип Хортиці визначили всі бажаючі за допомогою онлайн голосування.


Читайте також:

«Шлях становлення української ідентичності»: у Національному музеї літератури презентували книгу, яка стане основою аудіоподорожі островом Хортицею

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0