USD: EUR:
... в Запорожье
Сучасна  інфраструктура, нова айдентика та унікальні атракції: у 2021-му запорізька Хортиця отримала друге життя і стала туристичним магнітом України

Сучасна інфраструктура, нова айдентика та унікальні атракції: у 2021-му запорізька Хортиця отримала друге життя і стала туристичним магнітом України

У рамках «Великого будівництва» та державно-приватного партнерства за участі Групи Метінвест відновлений острів Хортиця у Запоріжжі отримав нове життя і тепер стає національним центром культури, туризму та творчості.

Про це під час форуму «Велике будівництво: авіація і туризм», який відбувся у четвер, 25 листопада, у рамках тематичної панелі «Розвиток туристичного потенціалу та туристичних продуктів» розповів директор департаменту регіонального розвитку Групи Метінвест Олександр Вишняков.

«Нас часто запитують: навіщо великий бізнес бере участь у відродженні Хортиці? Так історично склалося, що комбінат «Запоріжсталь» Групи Метінвест вже понад 10 років допомагає заповіднику розвиватися, розширювати експозиційний фонд та проводити унікальні наукові експедиції. Візитну картку острова – історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» також побудували за партнерської підтримки комбінату. Тому закономірно, що саме Метінвест підключився до проекту державно-приватного партнерства національного масштабу, який з одного боку допоможе реалізувати потенціал острова, а з іншого – зберегти його ідентичність, – розповів Олександр Вишняков. – Як сучасна європейська компанія, ми розуміємо, що стійкий, стабільний бізнес неможливий без сталого розвитку територій, де він працює. Де живемо та виховуємо дітей ми самі, і де живуть наші співробітники. Це основна мотивація, чому Метінвест реалізує цей та сотні інших проектів. Це частина філософії для досягнення мети сталого розвитку, на яку ми орієнтуємо у своїх реалізованих програмах соціального партнерства».

Нагадаємо, останні роки Хортиця перебувала у занепаді. Все почало змінюватися у 2021-му, коли Хортиця стала одним з ключових об’єктів національної програми «Велике будівництво», ініціатором якої є Президент України Володимир Зеленський. Група Метінвест стала партнером змін на Хортиці. 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури та інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією та великим бізнесом про співпрацю з комплексного відновлення острова.

Підписання меморандуму про співпрацю

«Першим кроком у роботі стало створення проектного офісу, який забезпечив повний супровід ініціатив від зародження ідей до реалізації. Це сучасна модель реалізації масштабних проектів національного рівня. Проектний офіс розпочав свою роботу зі створення візії розвитку острова. Автором сучасної концепції стала консалтингова компанія Big City Lab, команда якого залучила найкращих експертів у галузі урбаністики та розвитку території, вивчила досвід міжнародної та вітчизняної практики, а також запропонувала кращу модель розвитку, що найбільш вдало підходить саме острову Хортиця, – розповів директор департаменту регіонального розвитку Метінвесту. – Концепція розвитку острова Хортиця на загальнонаціональному рівні обговорювалася з громадськістю та експертами у рамках дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє». Жителі Запоріжжя та області, незалежні експерти взяли участь у цьому діалозі та стали співавторами національного проекту. Крім того, ми окремо обговорювали сьогодення та майбутнє Хортиці зі студентами, молоддю та маломобільними групами населення. Ми збирали та аналізували потреби людей, щоб врахувати їхні побажання при реалізації концепції».

Наступним кроком стало створення брендингу острова Хортиці. Це стало можливим завдяки участі великого бізнесу в національному проєкті відродження Хортиці.

«Ще один яскравий приклад застосування компетенцій Групи Метінвест – створення брендингу острова Хортиця. Уявіть, у заповідника ніколи не було власної айдентики. Але ми абсолютно впевнені, що саме брендинг є одним з основних інструментів перетворення Хортиці. Він дозволить острову підкреслити свою унікальність і «розмовляти» з відвідувачами зрозумілою мовою, – розповів Олександр Вишняков.

Цьогоріч в рамках державно-приватного проекту відродження Хортиця вже оновлено такі знакові об’єкти, як громадський простір «Козацьке коло» та максимально доступний для всіх відвідувачів Пагорб Єдності, а також розпочато реставрацію Музея історії запорозького козацтва.

«Уявіть собі, останні 7 років музей Музею історії запорізького козацтва був закритим. У нього протікав дах. І під час зливи, коли заливало експозиції, науковці були змушені розставляти відра та збирати воду «памперсами». Тепер музей врятований: у нього є новий дах із оглядовим майданчиком. Наступний крок – ремонт всередині та відновлення експозиції музею, – розповів  директор департаменту регіонального розвитку Метінвесту. – Ще рік тому Пагорб Єдності був насипом землі. А сьогодні це облаштоване та дуже символічне місце, де можна проводити заходи національного масштабу. Раніше на місці Козацького кола була галявина зі стежками. Зараз – це сучасний громадський простір із необхідною інфраструктурою, де можна проводити масштабні заходи із великою кількістю людей. І так у всьому. Встановлено нові покажчики, збільшено паркінг, зроблено зручну дорогу. Все робиться в межах зонування, природна історико-культурна спадщина не постраждала та не постраждає».

Партнерство цим не обмежилося. Завдяки Групі Метінвест лише за декілька місяців на Хортиці з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей: арт-об’єкт «Коло Єдності», лазерне шоу «Трансформації крізь історію» та імерсивна аудіовистава «Шлях».

«Дивовижне лазерне шоу «Трансформації крізь історію» – перша в Україні подібна атракція із проекцією на три стихії: воду, повітря, землю. Ба більше, кожен відвідувач може самостійно запустити таку проекцію за допомогою свого телефону. Я запрошую всіх на Хортицю. Тому що це саме той випадок, коли краще один раз краще побачити, аніж почути, – розказав Вишняков. – Також Метінвест став генеральним партнером великого музичного фестивалю ZOUND 2021. Острів уперше приймав захід такого масштабу. Фестиваль відвідало 15 тисяч людей, половина з них – гості з інших міст. Протягом 48 годин із двох сцен звучала сучасна музика».

На думку Олександра Вишнякова, запорізька Хортиця, як туристичний магніт, має міжнародний потенціал. Сьогодні можна з упевненістю говорити, що  Хортиця отримала нове життя. Відновлений острів  вже стає центром культури, туризму та творчості, а також відкриває нові сенси.

«Оновлений острів Хортиця вже чекає на туристичний бум. Мільйон відвідувачів на рік – мета до якої ми йдемо. Завдяки національному проекту відродження острова Хортиця очікується збільшення надходжень до бюджету та створення нових робочих місць. Хортиця стане центром розвитку креативних індустрій, креативної економіки. Лише втілення у життя першого етапу перетворень вже дає імпульс і стає каталізатором розвитку всієї території, – зазначив Олександр Вишняков. – Об’єднання зусиль держави та великого бізнесу, президентської програми «Велике будівництво» та Групи Метінвест допомогло віднайти новий зміст Хортиці, що поєднує минуле, сьогодення та майбутнє: «Це місце, де ти сильний». Тому приїжджайте на Хортицю, щоби відчути силу цього острова. Це справді того варте».


Читайте також:

У Запоріжжі на Хортиці за підтримки великого бізнесу реалізують кращі ідеї студентів

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0