USD: EUR:
... в Запорожье
Ситуація на захопленій Запорізькій АЕС щоденно погіршується: інтерв’ю президента «Енергоатома»

Ситуація на захопленій Запорізькій АЕС щоденно погіршується: інтерв’ю президента «Енергоатома»

Президент державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в інтерв’ю «Радіо NV» розповів про погіршення ситуації на захопленій російськими військами Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі, «евакуацію» рашистами працівників станції та награбованого майна, а також про те, чого очікувати від окупантів під час їх відступу і що буде з кваліфікованими фахівцями станції, які підписали угоди з «Росатомом».

Далі – пряма мова.

На Запорізькій АЕС відбувається повна деградація у всіх аспектах роботи

Запорізька атомна електростанція перебуває під окупацією з 4 березня минулого року. Вже більше року там важка ситуація, яка постійно погіршується. Якщо взяти будь-який аспект роботи станції – ядерна, радіаційна, фізична безпека, персонал, стан обладнання, стан споруд і будівель – все знаходиться у занепаді. Деградація стосується повністю всіх аспектів роботи станції.

Персонал на Запорізькій АЕС перебуває у дуже важких умовах. До початку окупації у нас там працювали 11 тисяч людей. З них в Енергодарі лишилися близько 6,5 тисяч людей. Деякі з яких – приблизно 2700 працівників – насправді з різних причин, але під тиском рашистів підписали договори з «Россенергоатомом». Інші продовжують триматися,  залишаючись вірними Україні. «Енергоатом» продовжує виплачувати їм заробітну платню.

За темою: Як Запорізька область готується до контрнаступу та деокупації територій: інтерв’ю очільника військової адміністрації

Рашисти максимально намагаються зменшити кількість проукраїнського персоналу, який працює на станції. Щоб обслуговувати станцію лише тими, хто підписав угоди. Тобто силами 2700 людей. Але насправді для роботи АЕС у нормальному режимі потрібно, щоб, як мінімум, 4-4,5 тисяч людей перебували на станції і підтримували її в такому стані, в якому вона перебуває зараз. Наразі це відключена станція. У вересні були відключені останні два блоки. Після цього п’ять блоків знаходяться в холодному стані і один блок в гарячому стані. Вони не працюють, але постійно отримують енергію з енергосистеми України на власні потреби – близько70 МВт. Через єдину неушкоджену лінію, що з’єднує станцію з українською енергосистемою.

«Евакуація» з Енергодара, яку оголосили російські загарбники

Дійсно, ми бачимо ознаки того, що росіяни готуються до евакуації. Нещодавно були тренування персоналу «Росатома», спрямовані на те, що якомога швидше зібратися і виїхати з території станції.  Тобто вони проводять спеціальні тренування на швидкість, щоб після команди могли оперативно протягом години покинути станцію.

На АЕС зараз є скупчення і легкових та вантажних автомобілів, в тому числі – приватних, а також іншого мотлоху, який росіяни награбували на території Енергодару і навколо міста. Тобто є ознаки, що вони готуються драпати звідти.

Крім того, фактично з 1 травня позакривалися всі послуги, які вони надавали по місту, приміром, банки. Отримати гроші через банкомат тепер неможливо. Все закрите, все не працює.  Говорили про те, що все закривається назавжди, тобто ніколи більше ці послуги не будуть надаватися.

Також зупинили свою роботу так звані генделики на території Енергодара в гаражних кооперативах. Була горілка, були столики. Постійно там перебувало багато рашистів. У самому Енергодарі кількість окупантів значно поменшала.

Ми розуміємо, що загарбники будуть намагатися вивести все, що можуть підняти. Будь-яке обладнання, яке можна переносити. Приміром, комп’ютери.  Ми і не очікуємо від них чогось іншого.

В готелях Енергодару вони навіть дістали електропроводку зі стін. Не кажучи про розетки, крани, унітази і таке інше. Вони все крадуть. Тому ми очікуємо такого і на енергоблоках.

Було декілька рейсів вивезення людей на автобусах, а також автомобільними колонами – у південному напрямку – до Криму та Бердянська.

Мешканці Енергодара, наші працівники, які зараз працюють на станції, передають, що всі проукраїнські працівники атомної станції дуже чекають на те, щоб вся ця банда вийшла з території Запорізької АЕС та міста. Що персонал чекає на прихід ЗСУ та повернення українського керівництва і українського персоналу.

Відновлення роботи станції після деокупації

В Енергодарі залишається персонал, якому «Енергоатом» продовжує сплачувати заробітну плату. Це 3-3,5 тисячі людей, які можуть вийти та працювати.

В той же час тут, на території України всі люди, які раніше виїхали з Енергодара, обліковуються. Вони проходять відповідні тренування, щоб не втратити кваліфікацію і в будь-який час заїхати на станцію і приступити до роботи.

Також на інших атомних станціях України ми формуємо команди висококваліфікованих фахівців, які у випадку необхідності поїдуть на Запорізьку АЕС, щоб допомогти утримати їй безпечному стані в перехідний період між тим, як рашисти вийдуть і коли ми зможемо відновити роботу станції власними силами.

Щодо цього періоду є побоювання, що від може бути тривалим. Тому що станція замінована. Щоб поновити безпеку АЕС, потрібно буде проводити розмінування. Будуть необхідні відповідні заходи від СБУ та ЗСУ, перш ніж ми зможемо отримати доступ.

За прикладом Чорнобильської станції це триватиме від трьох тижнів до одного місяця, перш ніж військові допустять цивільних. Будемо намагатися максимально прискорити це питання, щоб наш персонал якнайшвидше міг туди зайти і займатися роботою, якої на станції багато.

Зараз ми маємо програму того, що нам потрібно робити, що необхідно перевірити у першу чергу. Увесь порядок дій, як повертати станцію до безпечного стану і нормальної роботи.

Програми, які ми зараз розробили і за якими будемо працювати після деокупації, передбачають ретельну оцінку всього: рівня безпеки, оцінку всіх пошкоджень тощо. Після оцінки ми будемо приймати рішення, як поновити нормальну роботу АЕС і ті критерії безпеки, якими ми завжди керувалися на цій станції до окупації. Щоб провести аналіз і оцінку потрібно буде близько місяця. Після цього ми сподіваємося на увімкнення принаймні одного енергоблока.

Вже є попередні перемовини з міжнародними партнерами України, які готові надати фінансову допомогу в тому обсязі, який буде потрібний для поновлення роботи Запорізької АЕС.

Але до цього потрібно провести деокупацію, подивитися на власні очі і скласти перелік всього, що потрібно зробити на станції.

Зараз Запорізька АЕС під’єднана до української енергомережі через одну лінію, яка лишилася неушкодженою, і споживає близько 70 МВт на власні потреби. Для того, щоб включити станцію, потрібно щонайменше дві лінії на видачу і дві лінії на власні потреби. Тобто, в першу чергу, ми будемо намагатися підключити чотири лінії. Наразі три лінії, які потрібні для нашої роботи, знаходяться на території Енергодара і йдуть через Каховське водосховище на іншу сторону Дніпра. Буде потрібен деякий час, що відновити роботу цих ліній.

Впевнений, певні питання і пропозиції також будуть з боку МАГАТЕ. Після деокупації вони будуть більш активні, ніж зараз. Думаю, що вони захочуть відправити свою місію, щоб також оцінити безпеку об’єкта і надати певні рекомендації.

В окупації на Запорізькій атомній станції може трапитися будь-що

Станція зараз не працює. Один тільки енергоблок знаходяться в гарячому стані, всі інші знаходяться в холодному стані. Холодний стан – це найбільш безпечний стан для такого проекту обладнання.

Якщо станція не працює, то технологічних операцій і того, що потрібно контролювати, там набагато менше. З цим завданням може впоратися набагато менша кількість персоналу, ніж потрібно, коли станція і реактори працюють на номінальному рівні потужності.

З одного боку, росіяни зменшують кількість персоналу. З іншого боку, тут важливо не перейти критичну межу, за якою персонал станції вже не буде в змозі виконувати свої функції по підтримуванню експлуатації обладнання, навіть, у холодному стані.

В будь-який час в такій ситуації на об’єкті може статися будь-що. Якщо це станеться, то обмежена кількість персоналу, яка там знаходиться, не впорається. Там необхідні аварійні команди, додатковий персонал у великій кількості для того, щоб впоратися з наслідками надзвичайної події.

Персонал, який підписав угоди з РФ, може назавжди втратити можливість працювати на українських АЕС

Як у Росії, так і у нас, люди, які допущені на територію станції і мають право там працюват, проходять не тільки спеціальну фахову підготовку, а й ретельну перевірку. Тобто на станції не може бути випадкових людей. Вони отримують допуск до роботи на ядерному об’єкті від відповідних служб, які дають їй дозвіл з урахуванням того, що відомо про цю людину за все її життя.

Впевнений, що спеціальними службами буде проведена оцінка згідно українського законодавства і встановлена провина кожного з тих, хто підписав угоду з «Росатомом». Після чого будуть прийматися рішення.

Може статися, що люди, які взяли російські паспорти і підписали угоди, навіть, залишаючись в Україні, більше ніколи не зможуть працювати на українських атомних станціях саме через наявність у біографії такого факту – підписання угоди з організацією, що працює на ворога. Це питання буде вирішувати компетентними органами. Якщо питань у них не буде, тоді ми будемо допускати спеціалістів до роботи.

Гірше, ніж у в’язниці: окупанти посилили тиск на співробітників Запорізької АЕС


Читайте також:

В «Енергоатомі» спростували чергові російські фейки про роботу Запорізької АЕС

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0