USD: EUR:
... в Запорожье
«Рашисти знають, що у них лишилося мало часу»: військовий оглядач Олександр Коваленко – про наступ ЗСУ та деокупацію Запорізької області

«Рашисти знають, що у них лишилося мало часу»: військовий оглядач Олександр Коваленко – про наступ ЗСУ та деокупацію Запорізької області

Якою є ситуація на Запорізькому напрямку, коли можливе звільнення захоплених територій та чому рашисти займаються мародерством – відповідь на ці та інші запитання в інтерв’ю TV5 дав воєнно-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив», український блогер Олександр Коваленко, більш відомий, як ZLOY_ODESSIT. «Перший Запорізький» записав найцікавіші фрагменти розмови.

«Збройні Сили України мають серйозні успіхи на Запорізькому плацдармі»

 – На Запорізькому напрямку російські окупанти продовжують зосереджувати бойову техніку, боєприпаси та живу силу. Зокрема, розвідка зафіксувала такі дії у Дніпрорудному, Василівці, селі Пришиб. Окрім того, зафіксовано збільшення кількості колон техніки противника з Криму у напрямку Мелітополя. Про що можуть говорити такі дії російських загарбників?

– Окупанти розуміють, що у них досить складна ситуація у Херсонській області. Тому що саме там можемо спостерігати, як Збройні Сили України досить успішно розпочали контрнаступальні дії. Тому їм необхідно саме на цьому плацдармі забезпечити собі сили та засоби. Саме для того, щоб утримати тимчасово окуповану територію Херсонської області максимально, наскільки це можливо.

Вони використовують ресурс, який у них був на плацдармі Запорізької області. Тобто вони перегрупували частину своїх підрозділів, перегрупували частину особового складу, техніки та інших засобів. А також вони зараз реалізують постачання сил та засобів з материкової частини росії через тимчасово окупований півострів Крим. Тому вони накопичують ресурс у Херсонській області для утримання.

Але, якщо казати про якусь загрозу наступу, приміром, у напрямку Миколаєва, то цього ресурсу їм не вистачить. У них взагалі якогось варіанту контрнаступальних дій зараз немає.

Приблизно до початку серпня ми побачимо ситуацію, коли ЗСУ будуть готові вже безпосередньо блокувати російських окупантів на кордоні міста Херсон.

ЗСУ відсунули лінію фронту від Запоріжжя у напрямку Мелітополя на понад 10 кілометрів. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. За його словами, наші захисники зможуть деокупувати Херсон та Мелітополь уже в найближчі тижні. Чи розділяєте ви цей оптимізм?

– Дійсно, Збройні Сили України на Запорізькому плацдармі мають серйозні успіхи. Це правда. Але, якщо ми кажемо про просування на 10 кілометрів до Мелітополя, то, в першу чергу, повинна йти мова про деокупацію такого населеного пункту, як Василівка. Яка є ключовим логістичним вузлом саме у контрнаступальних діях ЗСУ на південному напрямку – напрямку Мелітополя. Але зараз цього не відбувається.

Збройні сили просуваються, але не на настільки велику глибину. Лінія фронту дійсно зміщується у південному напрямку. Але Василівка та Токмак, Михайлівка та Дніпрорудне, які також дуже важливі саме при деокупаційних діях, на жаль, досі все ще знаходяться під контролем окупантів.

У Запорізькій області така ситуація, що російські загарбники вимушені частину своїх підрозділів перегруповувати саме на Херсонський плацдарм, а також в бік Донбаського напрямку: Попасної, звідки йдуть наступальні дії у напрямку Бахмута, а також до Сєвєродонецька, щоб підсилити російських окупантів по захопленню цього міста. Їм там також не вистачає ресурсів, хоча вони мають колосальну перевагу, яку вони не можуть реалізувати. Вони збільшують лише кількість, а не професійність та свою стратегію. Що на мій погляд, добре.

Тому дійсно, Запорізька область зараз послабляється з урахуванням, що не йде такого серйозного накопичення сил та засобів ворога. А більш того, вони зменшуються через перегрупування, бо не вистачає ресурсів. Але казати про настільки стрімкі контрнаступальні дії… Ні, я не можу цього підтвердити, на жаль.

«Утримання вже захоплених територій Запорізької області – це кордон можливостей окупантів»

–  У Пологівському районі фіксують збільшення кількості сил противника. Можливі наступальні дії у напрямку Гуляйполя, повідомляють Сили оборони Запорізького краю. Оцініть, будь ласка, цю можливість.

– Це накопичення має  ситуативне значення. По-перше, воно не має глобального тактично-стратегічного значення.  По-друге, це сили та засоби, які, в першу чергу, я б не назнав, навіть, другосортними. Тому що ми бачимо, що це техніка, яку вони знімають зі збереження, яка не найкращого стану, не високотехнологічна. Ще зі складів епохи СРСР, де вона була на збереженні.

Тобто вони накопичують саме кількість, але не якість. В свою чергу, якщо ми кажемо про наступальні дії у напрямку Гуляйполя, то потрібна саме якість. Тому що в цьому районі досить серйозні фортифікаційні укріплення ЗСУ, не так все просто.

Ми бачимо, що окупанти заблоковані в цьому районі Василівка-Токмак і не можуть просуватися до Гуляйполя. Кордон таких вузлових міст, як Василівка, Токмак та Пологи,  це такий собі кордон їх можливостей. У них є ресурси, щоб їх утримувати. Але, не щоб реалізувати масштабні наступальні дії та захоплення нових територій.

Тобто зараз про ймовірність захоплення обласного центру мова не йде?

– Я впевнений, що саме так. Все вказує на блокування російських окупантів. Тієї території, які вони тимчасово окупували. Більш того, по деяким напрямках є просування ЗСУ. Це блокування має характер позитивний у контрнаступальних діях ЗСУ. Але не настільки стрімкий, як дехто каже.

У тимчасово окупованому Мелітополі російські загарбники намагаються розгорнути повноцінне використання аеродрому для доставки вантажів з території Росії. Про це ви повідомили у своєму телеграм-каналі. Розкажіть детальніше, яка мета росіян?

–  Вони використовують військово-транспортні літаки Іл-76. У режимі наднизької висоти заходять у повітряний простір України, щоб не було знищено цей літак нашими ППО. Та намагаються реалізувати це для інтенсивних постачань сил та засобів літаками.

Як відомо, у Мелітополі дуже гарний аеродром. Це всім відомо. Тому не використовувати цей ресурс, окупанти вважають нелогічним.

На мій погляд, у найближчий час вони будуть якомога більше направляти до Мелітополя своєї авіації. Тоді у нас буде шанс збити досить тучну, скажімо, пташку. Звісно, це дуже ризиковано. Тому що вони паралельно з тим, роблять ешелоновану ППО в районі. Тому знищення російських літаків, які прямують до Мелітополя, буде складним завданням

Останніми днями дедалі частіше повідомляють про точні удари української артилерії по ворожим складам на окупованій території Запорізької області. Зокрема, у районі міст Пологи та Оріхів. Опубліковані відео свідчать про велику точність та ефективність ударів. Як би ви могли оцінити цю роботу наших захисників?

– У Збройних Сил України досить вже великий досвід використання безпілотних літальних апаратів та різноманітних засобів, які допомагають у знищенні російської військової техніки. Ми кажемо не лише про бойові безпілотники, які були  зроблені саме для того, щоб наносити ураження об’єктам, наприклад, в Байрактар. Ми кажемо взагалі про наші квадрокоптери, які використовуються для того, щоб скидати ті чи інші боєприпаси на російську техніку. Тому я зовсім не здивований влучності та ефективності її використання нашими ЗСУ.

«Не можу собі уявити, якими будуть масштаби російського мародерства, коли ми звільнимо Запорізьку область»

Російські окупанти продовжують займатися мародерством. І вже не приховують у своїх ЗМІ, що з Мелітополя залізницею вивозять зерно з окупованих територій Запорізької області. Росіяни забули про будівництво обіцяного «руского мира»?

– Я впевнений, що вони дуже добре розуміють, що Запорізька та Херсонська області будуть деокуповані, що Україна поверне контроль над цими територіями. Тому вони їх грабують. Вони максимально грабують все, що можуть.

Вони не будуть тут нічого будувати. Я, навіть, більше скажу, ми  маємо приклад так званих «ДНР» та «ЛНР». Що вони за 8 років там збудували? Що там сталося такого позитивного, який там розвиток, яке економічне зростання?

Щодо Запорізької та Херсонської області: вони розуміють, що у них не дуже багато часу для того, щоб розграбувати все, що можливо, тому вони прискорюються. Окрім грабунку, приміром, зерна, ресурсів, ми кажемо і про вивезення комбайнів, сільськогосподарської техники у великому масштабі. Я, навіть, не можу собі уявити, якими будуть масштаби цього мародерства, коли ми деокупуємо Запорізьку та Херсонську області. Але потрібно бути готовими, що ці області дуже серйозно постраждають саме від таких дій.

Російські окупанти продовжують піддавати обстрілам територію Запорізької області: Гуляйполе, Оріхів, Кам’янське, села Пологівського та Василівського району. Яка мета загарбників?

– Перша  мета – це терор, серйозний психологічний тиск на мешканців населених пунктів, так і ЗСУ. Друга – це знищення майже всієї цивільної інфраструктури. З виключно тактичного погляду.

Російській армії досить складно вести бойові дії у населених пунктах. З цим у них дуже великі проблеми. Ми бачимо, як, наприклад, у Маріуполі, маючи перевагу 20 до 1, вони довгий час не могли окупувати місто. Аналогічна ситуація у Сєвєродонецьку. Майже три тижні вони не можуть окупувати це місто. Хоча по деяким напрямках мають перевагу 1 до 10, 1 до 20.

Вони  не мають професійних здібностей, щоб максимально ефективно це робити в умовах міста, тому вони використовують тактику повного знищення населених пунктів. Ми бачили це на прикладі Маріуполя, Попасної, коли населений пункт було повністю знищено. А зараз ми бачимо, як вони намагаються саме через знищення населеного пункту, взяти під контроль Сєвєродонецьк.

«Західне озброєння докорінно змінить ситуацію на фронті на користь України»

Два місяці тому найбільш гарячою точкою був Маріуполь. Зараз — Сєвєродонецьк. Як, на вашу думку, буде змінюватися ситуація у найближчій перспективі. До чого готуватися Україні у наступні декілька тижнів?

– Я вважаю, що найближчі тижні ми побачимо корінні зміни. Не даремно кажуть, що зброя, яка повинна до нас дійти, дуже допоможе. Це  зброя, яка допоможе змінити баланс на фронті. В першу чергу, вона є загрозою для комунікацій, логістики та командування російських окупантів. Буде більша загроза, аніж на відстань ствольної артилерії, яка зараз використовується.

Я зараз дуже часто чую, як порівнюють Маріуполь та Сєвєродонецьк. Сєвєродонецьк, як і Маріуполь, зараз блокує велику кількість окупаційних підрозділів саме на цій локації. Не дає їх просуватися та перегрупуватися на інші напрямки.

Якби вони захопили Сєвєродонецьк наприкінці травня та розпочали наступальні дії у бік Лисичанська, ми би мали зараз зовсім іншу ситуацію. Вони б не перегруповували сили та засоби у Запорізькій області на Донбаський плацдарм. Вони б мали можливості перегруповувати зосереджену у Сєвєродонецьку групу військ на інші напрямки. Наприклад, підсилити Ізюмську групу або перекинути частину до Попасної. Тобто прискорилися б наступальні дії у напрямку Бахмута або Слов’янска.

Але  це не відбувається більш ніж три тижні. Так саме свого часу у Маріуполі заблокували велику частину окупаційних підрозділів та вони не мали можливості перегрупуватися на інші напрямки, просуватися у бік Запоріжжя, Миколаєва з більшим ресурсом.

– Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов в інтерв’ю «Українській правді» говорив, що активна фаза війни триватиме до кінця цього року. Водночас інші можновладці кажуть, що війна може тривати кілька років.  За вашими міркуваннями, скільки буде тривати війна і за яких умов вона може закінчитися?

– Я повністю згоден з Кирилом Будановим. На мій погляд, Україна має всі можливості, щоб до кінця цього року повернути свої території  саме на материковій частині згідно з кордонами 1991 року. Я кажу не лише про звільнення Херсонської, Харківської та Запорізької областей, а  й кажу про повністю звільнення Луганської та Донецької областей. Це буде обумовлено постачанням відповідної зброї до України. Якщо все буде саме так як нам обіцяють, то це досить реально.

Активна фаза бойових дій завершиться наприкінці 2022 року. А 2023-го з зовсім іншою тактикою та стратегією почнеться фаза повернення півострову Крим.


Читайте також:

«Запорізька область грає одну з ключових ролей у плані путіна»: військовий експерт Олег Жданов – про наступ на Запоріжжя, ракетні обстріли та захоплення півдня України

«Героїчна оборона Запоріжжя зламала ворогу всі плани»: військовий експерт Сергій Грабський – про оборону Гуляйполя, деокупацію захоплених територій та жорстокість російської армії

«Тут дійсно козацький дух»: військовий експерт Олександр Мусієнко – про оборону Запорізького краю, деокупацію та ординську тактику рашистів

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0