USD: EUR:
... в Запорожье
Повернення територій та відбудова після руйнувань: голова Запорізької області розповів про підготовку до деокупації

Повернення територій та відбудова після руйнувань: голова Запорізької області розповів про підготовку до деокупації

Сьогодні, 22 травня, голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко під час прес-конференції підвів підсумки 100 днів своєї роботи на посаді та відповів на питання журналістів.

Які першочергові кроки готує влада після повернення захоплених територій, як область допомагає військовослужбовцям та вимушеним переселенцям, яким є масштаб руйнувань прифронтових територій і коли почнеться відбудова у Запоріжжі. Пряма мова – у матеріалі «Першого Запорізького».

Про перші кроки після деокупації захоплених територій

За дорученням президента ми зробили плани деокупації. Не формальні на папері, а плани, що стосуються кожної громади. Кожна громада і її керівник мають знати, що потрібно буде робити, як він працюватиме на території, на які майже нічого не буде. А ми знаємо, що після деокупації, про це говорить приклад Херсону, нічого лишиться. У Запорізькій області 67 відсотків території є окупованою.

Ми опрацювали цифру і кошти, які можуть бути нам необхідні для відновлення. Це близько 29 мільярдів гривень. Хочу нагадати, до початку війни бюджет області складав 23-24 мільярди. Це велика сума, не підйомна для нашої області. В цьому напрямку ми працюємо не тільки з міжнародними організаціями на підтримку на відновлення наших міст, але із урядом і президентом України. Сподіваємося, що у найближчий час після деокупації ми отримаємо хоч і не в повному обсязі ці гроші, але будемо готові до того, щоб відновлювати нашу область.

Без жодних сумнівів наша мета – це деокупація. У цьому напрямку відбувається створення військово-цивільних адміністрацій на окупованих територіях. Вже на сьогоднішній день створено 27 адміністрацій, останнім указу президента було ще створено 19, ще дев’ять має бути створено в найближчий час.

Фото: Запорізька ОВА

Військові адміністрації окупованих населених пунктів наразі працюють на території міста Запоріжжя, вони виконують свої функції і завдання відповідно до законодавства.

Ми розуміємо, що основне завдання створення таких військових адміністрацій це не тільки виплата зарплатні. Найголовніше завдання після деокупації є відновлення життєдіяльності громади, району, області.

Проводяться кадрові рішення щодо призначення людей на ті чи інші посади на комунальні підприємства, які залишились в окупації. Після деокупації комунальні підприємства мають запрацювати. З особовим складом і розумінням обсягу роботи, який буде потрібно виконати.

Кадровий потенціал в нашій області дуже низький. Дуже багато людей, близько 280 тисяч, виїхало із Запорізької області. Це велика проблема для нас всіх.

Не більш ніж за сім днів, місцеві органі влади мають почати працювати у повному обсязі. Такий термін – з практичного досвіду. За сім днів люди мають почати отримувати допомогу.

З міжнародними партнерами вже є домовленість про надання нам, зокрема, мобільних ЦНАПів, щоб після деокупації могли якнайшвидше запрацювати органи державної влади.

Одне з важливих питань щодо інтернету та зв’язку. Всі ці маленькі, але дуже значимі для нас питання ми вже обговорили  з міністром цифрової трансформації Михайлом Федором. Він запевнив, що після деокупації стільниковий зв’язок буде з перебоями, але інтернет буде. Люди зможуть поговорити телефоном, «Пункти незламності» будуть працювати у перші дні, генератори закуплені, старлінки є.

Ми знаємо, що, на жаль, телевізійний канал не дістає до Азовського моря. Знаємо, що через 22-й канал поширюється російська пропаганда. Знаємо, що FM-засоби не дістають також до окупованої території, а десь поширюється не більш ніж на 10 кілометрів. Перші кроки – посилити наш сигнал, а після деокупації ми маємо відновити мобільні вишки у Мелітополі, Токмаку та Комиш-Зорі. У нас є співпраця з департаментом спеціального зв’язку. Вони готові все надати, на території Запорізької області вже є обладнання, щоб після деокупації поширювати наш український контент.

За темою: Як Запорізька область готується до контрнаступу та деокупації територій: інтерв’ю очільника військової адміністрації

Мета створеного координаційного штабу з деокупації, в тому числі, це фіксування фактажу того, що робили рашисти на тій території. Будуть відбуватися не тільки фільтраційні заходи, але й опитування щодо злочинів, які там відбувалися.

Ми розуміємо, що є питання щодо тих людей, які залишились на окупованій територій. Що серед місцевих жителів можуть бути колаборанти. Правоохоронними органами. будуть відпрацьовані певні заходи. Всі ці факти будуть документуватися. Відповідно до того, що і як людина зробила, будуть вже давати певні юридичні висновки. Або це просто від того, що людина була в такій ситуації, що була загроза життю і здоров’ю. Якщо люди просто пішли на співпрацю, як колаборанти, вони будуть за це покарані.

Про масштаби руйнувань прифронтових населених пунктів та евакуацію населення

Ситуація у Запорізькій області дійсно кричуща. У нас збільшилися обстріли. Руйнується інфраструктура. Страждають і, на жаль, гинуть люди. Війна – це горе, яке принесли до нас рашисти. Але ми маємо бути стійкими, бо у період деокупації у нас буде ще більше роботи.

Ворог сильно закріпився. Крім хаотичного мінування лінії фронту, вони також зробили опорні пункти, вони їх залили бетоном. Ми розуміємо, що це дуже складний  шлях, по якому треба нам буде пройти. Але Збройні сили готові.

По всій лінії фронту у нас дуже кричуща ситуація. Ворог б’є по всій лінії фронту. Є міста, по яким він б’є більше. Наприклад, Оріхів, Гуляйполе, Мала Токмачка. Росіяни, певно, вважають, що ми звідки підемо [у контрнаступ]. Є такі, по яким б’ють менше. Внаслідок обстрілів завжди руйнуються цивільні домівки.

Нашим департамент цивільного захисту підготовлений матеріальний резерв. В разі необхідності будь-де, не тільки на рівні розмежування, у разі необхідності матеріальний резерв є. І ми готові надавати його через наших голів громад.

По всій лінії розмежування ми разом з поліцією проводимо рейди, [закликаємо], щоб люди виїжджали. Особливо, родини з дітьми. Ми закликаємо всіх людей: звертайтеся, є телефони, працює місцеве самоврядування, соціальний захист, поліція.

Слава богу, в Оріхові вже немає зовсім родин з дітьми. Вже тижні три, як вони виїхали. Але люди до останнього залишалися у місті.

Ворог минулого року закрив будь-які переходи на не окуповані територій. Як ви знаєте, вув один перехід у Василівці. Зараз він замінований. Ми рекомендуємо людям, які хочуть виїхати на територію України, робити це будь-яким способом через треті країни.

Про населені пункти, які вже не підлягатимуть відновленню

Це дуже болюче для нас питання. Ми бачимо, як люди потерпають від рашистської навали.  На жаль, за тією інформацію, яку ми маємо, дійсно, є населені пункти, села, які можуть бути просто стерті з лиця землі. Залишилося 5-10 хат, відновлювати села не матиме сенсу.

Економічно маленькі села невигідно відбудовувати і відновлювати. Тому ми будемо пропонувати людям сертифікати на придбання житла – не тільки в нашому, а й інших регіонах.

Фото: Запорізька ОВА

Ми провели велику нараду з великим бізнесом. Серед іншого, було запитання: чи повернуться вони на деокуповану територію і чи будуть працювати?  Вони сказали: так, ми будемо повертатися. Від того, як і куди вони повернуться, ми зможемо розраховувати на існування міст, які будуть розташовані за 20-30 кілометрів від цього бізнесу.

Про фінансування оборони Запорізької області та підтримку військовослужбовців

Ми робимо все для того, щоб наш регіон став форпостом для усієї України. Щоб наш регіон вистояв і ми перейшли від оборони до наступу. Це найголовніше .

Тому наше основне завдання – це співпраця з військовими. На сьогодні з спочатку року було виділено вже більше 296 мільйонів гривень на підтримку обороноздатності Запорізької області. Зокрема, на надання допомоги і підсилення фортифікаційних споруд, які вже є і виконують свої функції.

На 2023 рік на військову підтримку нашого регіону всього заплановано близько 708 мільйонів гривень. Це дуже колосальна цифра. У 2022 році на це було спрямовано 496 мільйонів гривень. Ми все робимо для того, щоб зробити нашу область більш боєздатною.

Розуміючи, що ми – регіон, що воює, нам необхідно також піклуватися про наших поранених. Ми зробили систему не тільки реабілітації, а й надання усілякої медичної допомоги пораненим військовослужбовцям. Тому всі наші медичні заклади зараз працюють на те, щоб, в тому числі, надавати таку допомогу.  

На сьогодні у нас створено близько 10 тисяч ліжкомісць, які готові приймати поранених. Коли почнеться контрнаступ, ми розуміємо, що не тільки військові, але і цивільні будуть страждати від  нашого ворога.

Важлива тема – це вшанування наших героїв і проведення реабілітації воїнів. Впевнений, що після нашої перемоги у Запорізькій області з’являться великі меморіальні комплекси пам’яті наших героїв. Також в порядку денному відновлення обласного госпіталю ветеранів, який на сьогодні не працю.

Про відновлення зруйнованих будинків

Важливий напрям нашої роботи – це допомога постраждалим від війни. Це питання знаходиться під особистим контролем президента України.

Як ви пам’ятаєте, 22 березня, коли глава держави був у Запоріжжі на вулиці Запорізькій,  він дав чіткі завдання щодо удосконалення нашої роботи щодо допомоги постраждалим.

У рамках цього по 11 нашим будинкам в місті Запоріжжі вже зроблено чотири проєктно-кошторисні документації. На Соборному, 151, ви знаєте, вже відбулася важлива подія. Подія, яка має показати не тільки запоріжцям, але всій Україні і всьому світу, що ми незламні, що ми будемо будувати і відновлювати. Ще сім проєктно-кошторисних документацій вже знаходяться на етапі експертизи.

По чотирьом домівкам вже є розуміння, що вони будуть відновлюватися за кошти  місцевої влади. Про сім будинків обласною військовою адміністрацією була надана інформація, обґрунтування до Міністерства інфраструктури для того, щоб держава виділила кошти. Відбудова відбудеться за кошт Державної агенції з відновлення. Ми працюємо в цьому напрямку, і я думаю, що в ближчий час у нас вже буде інформація по відновленню.

На сьогоднішній день вже внесено в реєстр по відновленню близько 6631 об’єкт. Зокрема, 4,5 тисяч житлових будинків. Найголовніше наразі – зареєструвати кожен пошкоджений будинок до реєстру пошкодженого майна. Коли буде зареєстровано, за тиждень комісія має надати відповідь, а саме, наскільки пошкоджено,  якою буде сума компенсації. Буде наданий сертифікат або на відновлення, або на закупку житла.

У нас є певні домовленості з міжнародними партнерами. Але зараз найголовніше наше завдання – це деокупація. Після деокупації, коли зайдуть державні влади на місця, ми можемо розуміти, які об’єми допомоги нам потрібні від наших іноземних партнерів.

Про гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям

Продовжується робота з внутрішньо переміщеними особами. На сьогоднішній день зареєстровано 213 тисяч ВПО. Приблизно місяць тому було 211 тисяч. Ми розуміємо, що потихеньку люди їдуть з лінії розмежування, лінії фронту, щоб зберегти своє життя і життя свої дітей.

Розуміємо, що після контрнаступу кількість внутрішнього переміщених осіб буде дуже зростати. Ми також готові. На сьогодні є 43 тисячі місць, де ми можемо прийняти таких людей.

У нас працює евакуаційний поїзд, який вивіз близько 9 тисяч наших громадян до інших територій країни або за межі України.

Нашими районами були створені п’ять гуманітарних хабів, які надають всіляку допомогу нашим громадянам, які евакуюються до Запоріжжя: від оформлення документів та статусу ВПО до надання гуманітарної допомоги. Серед вимушених переселенців є і малорухливі люди, яким теж потрібна допомога.

В області дуже гостро стояло питання щодо розподілу гунітарної допомоги. Ми створили єдину інформаційну систему. Гуманітарні організації, волонтери, міжнародні організації у цій інформаційній системі зможуть побачити дії влади, будь-які зловживання чиновників будуть нівелюватися. Найближчий тиждень ця система запрацює. Ми обов’язково запросимо журналістів і покажемо, як вона буде працювати.

Про звільнення заступниці колишнього голови ОВА Злати Некрасової

Щодо кадрових змін у найближчий час ви їх почуєте. Є певні процедурні моменти, яких потрібно дотримувати. Це в тому числі і погодження. Ви вже знаєте, були призначені два заступники, а також радники.

Щодо таких посадових осіб [як Злата Некрасова] є спеціальне законодавство. Відповідно до спеціального законодавства після призначення нового голови військової адміністрації, заступники колишнього голови мають написати заяви на звільнення. Вона такого не зробила. Тому була звільнена по спеціальному законодавству.

Про допомогу бізнесу

Наше завдання – створити всі умови для роботи бізнесу, якому зараз дуже важко. На сьогоднішній день лише близько 50-60 відсотків наших підприємств працює на повну потужність.

З лютого деякі підприємства відновили свою роботу і виходять на більш-менш нормальні потужності. Задля безпеки не можу говорити, що це за підприємства.

Ми вважаємо, що наш бізнес має відновлюватись, має повертатися до нашого регіону. Ми розуміємо, що податки, які платять ці підприємства, це наші з вами відбудовані домівки.

Провели дуже корисні наради з агропромисловим комплексом, в якому теж на сьогоднішній день тяжко. Недавно повертаючись з Гуляйполя, бачив, як люди сіяли за три кілометра від лінії розмежування.

Ми розуміємо, що це не просто бізнес, це наша з вами економічна безпека. Тому будемо робити все для того, щоб якомога швидше розмінувати наші поля. Щоб якомога швидше наш бізнес запрацював на 100%.

З метою покращення ринку праці в області проводиться робота щодо збереження і створення нових робочих місць. Особливо це стосується внутрішньо переміщених осіб, яких ми маємо влаштувати [на роботу]. Щоб люди почувалися більш комфортно. Вже працевлаштовано 220 таких осіб. Держава виплатила близько 6 мільйонів гривень на підтримку цієї програми – «Армії відновлення».


Читайте також:

Ситуація на захопленій Запорізькій АЕС щоденно погіршується: інтерв’ю президента «Енергоатома»

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0