USD: EUR:
... в Запорожье
Після «Великої реставрації» музей історії козацтва у Запоріжжі на Хортиці стане туристичною перлиною України

Після «Великої реставрації» музей історії козацтва у Запоріжжі на Хортиці стане туристичною перлиною України

Після масштабного оновлення в рамках «Великої реставрації» у Запоріжжі на Хортиці буде створений сучасний музей історії козацтва, який стане справжньою окрасою міста та туристичною перлиною України.

Про це в ефірі програми «День. Тема» на телеканалі TV5 розповів генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

«Я впевнений, що вже багато людей чули про те, що зараз Хортиця оновлюється в рамках програми «Велика реставрація» Президента України, обласної програми та співпраці з Групою Метінвест, яка виступила партнером цього проекту. На сьогоднішній день вже зроблено дуже багато робіт. Оновлюється інфраструктура, вже практично завершені Козацьке коло та пагорб Єдності. Найголовніший об’єкт – це початок великої реконструкції музею історії запорозького козацтва, яку ми так чекали багато років. Зараз в найбільш активній стадії реалізуються усі ці ключові проекти», – розповів Остапенко.

За словами директора заповідника, оновлений громадський простір «Козацьке коло» вже прийняло перших відвідувачів. 14 серпня тут вже провели фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021, який за дві доби прийняв майже 12 тисяч відвідувачів.

«Козацьке коло – це фестивальний простір, якого потребувала Хортиця. 30 років воно існувало, як місце проведення різноманітних заходів. Одного разу там перебувало водночас 100 тисяч людей. Але до сьогодні Козацьке коло не мало жодних зручностей: ані доріжок, ані підключення, ані можливостей для людей з маломобільних груп населення. Це була просто необлаштована ділянка землі, на якій ми перед проведенням заходів скошували траву, – зазначив керівник заповідника. – Зараз ситуація повністю змінилася. Ми маємо великі плани на цей простір. 2 жовтня разом з Інститутом Польщі на Козацькому колі проведемо цікаву виставку, щоб всі могли ознайомитися з тематикою польської конституції кінця 18 століття. А 14 жовтня на острові відбудеться традиційний великий фестиваль «Покрова на Хортиці». Козацьке коло стане одним з ключових майданчиків фестивалю».

Ще одним подарунком для жителів та гостей Запоріжжя до Дня міста стане перше в Україні інтерактивне унікальне лазерно-проекційне шоу, яке створила Група Метінвест у партнерстві з Міністерством культури та інформаційної політики.

Зараз на Хортиці активно продовжуються роботи на будівлі музею історії запорозького козацтва, яку шість років тому закрили через постійне протікання даху.

«Зараз виконується ключовий етап реставрації». Ця будівля раніше була небезпечною для людей та музейних експонатів. Наше завдання цього року підготувати проектні рішення, щоб наступного року вже розпочати роботи всередині. Ключова вимога, щоб музей історії запорозького козацтва став не просто окрасою міста, а й прикладом сучасного європейського музею 21 століття. Звісно, у ньому мають бути представлені стародавні пам’ятки, але це має бути зроблено з урахуванням сучасних інтерактивних комп’ютерних технологій. Наприклад, доповненої реальності, – поділився планами Максим Остапенко. –  Ми зараз вивчаємо досвід колег з інших країн і бачимо, що сьогодні музейна справа за кордоном – це колосальний технологічний, інформаційний та культурний прорив. Жодна людина, яка потрапляє до сучасного музею, не виходить звідти розчарованою чи байдужою. Тому наше завдання – створити на Хортиці культурний простір, який би захоплював людину і спрямовував її на вивчення власної культури та історії».

Нагадаємо, після завершення реконструкції музей стане більшим, а внутрішній дворик, який раніше був просто неба і страждав від потрапляння води, тепер накриють прозорим броньованим склом.

«Ми плануємо 2022-й рік присвятити оновленню експозиції. Відкриття музею заплановано  на кінець 2022-го або початок 2023-го року. Але важливо врахувати багато технічних моментів і за цей час зробити музейний простір таким, щоб задоволені відвідувачі могли пишалися своєю історією на спадщиною», – розказав керівник заповідника.

Нагадаємо, реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.


Читайте також:

«Я була вражена»: керівниця театру «Рівні можливості» поділилася враженням від змін на Хортиці у Запоріжжі, – ВІДЕО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0