USD: EUR:
... в Запорожье
«Кожна українська родина має побувати на Хортиці»: професорка КНУ закликала приїхати до Запоріжжя у місце сили

«Кожна українська родина має побувати на Хортиці»: професорка КНУ закликала приїхати до Запоріжжя у місце сили

Острів Хортиця стає місцем саморозвитку та переосмислення власної ідентичності.

Про це в ефірі телеканалу «Україна24» розповіла докторка філософських наук, професорка КНУ імені Тараса Шевченка Наталія Кривда.

На початку спілкування з журналістами, експертка зазначила про важливе значення Хортиці, як унікального історичного, культурного та природнього об’єкту.

«Кожна людина, країна і нація має напрацьовувати не тільки економічній, культурний і соціальний капітал, який для нас є більш менш зрозумілим, а й  символічний капітал. Тобто, репутацію та міжнародну привабливість. Нам дуже важливо демонструвати світові тяглу ідентичність та історію, – зазначила  Наталія Кривда. – Культурно-історична спадщина працює тільки тоді, коли вона актуалізована. Коли вона є частиною нашого сприйняття самих себе та свого світу. Мертва історія нічому не вчить. А така оживлена історія, якою вона представляється на Хортиці, є дуже важливою і  насиченою. Вона стукає у наше сердечко».

Наталія Кривда нещодавно відвідала острів Хортиця і поділилася своїми враженнями від оновлених знакових об’єктів. Докторку філософських наук особливо вразила ексклюзивна аудіовистава про українську ідентичність, яку може послухати кожен бажаючий під час підйому на оновлений Пагорб Єдності.

«Одна з нових атракцій, яка з’явилася на Хортиці, це аудіоспектакль «Шлях», створений зусиллями таких інтелектуалів, як Ярослав Грицак та Олександр Комаров, а також творчої команди Влада Троїцького. Ви отримуєте можливість слухати цей аудіоспектакль про всю нашу історію. Дуже важливо, що вас втягують в розмову про неоднозначні події нашої історії. Текст складний, але надзвичайно цікавий, тим паче, ви його слухаєте на острові Хортиці, – розказала експертка. – Коли ви говорите собі «я українка» або «я українець», чим наповнюєте цей досить абстрактний конструкт? Ви наповнюєте його почуттями, емоціями, місцями сили, місцями пам’яті, текстами, віршами, мелодіями. Хортиця в цьому сенсі дуже багатовимірний об’єкт. Там і музей, і локації, і надзвичайні краєвиди і тексти, насичені сенсом самого високого ґатунку».

Нагадаємо, відродження острова Хортиця є вдалим прикладом того, як держава та великий бізнес можуть разом робити успішні масштабні проєкти перетворень. Група Метінвест вже стала флагманом державно-приватного партнерства, а великий досвід та ефективні експертизи Метінвест можуть бути масштабовані та застосовані в інших соціально-важливих проектах.

У 2021 році в рамках проєкту оновлено знакові об’єкти,  а саме громадський простір «Козацьке коло», максимально доступний для всіх відвідувачів Пагорб Єдності, а також почали реставрацію Музею історії запорозького козацтва, що зачинений вже сім років. Цього року зробили дах, усунули аварійність, убезпечили фонди від постійних протікань. Наступного року будуть оновлювати заклад зсередини.

«З експертами музейної справи, спеціалістами з виставкової діяльності ми  багато говорили про те, що зараз буде відновлюватися музей козацтва. Яким він має стати? Загальнонаціональним чи міжнародним? Це має бути музей тільки історії козацтва та персоналій, що складають силу і славу українського козацтва, чи це має бути музей про цілісний народ?  Дуже важливо і цінно, що на Хортиці кожен може знайти для себе той аспект, той шар історії, який буде відгукуватися особисто йому, – поділилася докторка філософських наук. – Під час відновлення музею потрібні нові концептуальні підходи до формування виставки. Ми розуміємо, що вже не працюють холодні вітрини за склом. Ні школярі, ні дорослі люди, які ніколи не цікавилися історією, ні інтелектуали більше не будуть дивитися на черепочки, на якісь окремі артефакти. Сьогодні важлива інтерактивність, необхідна висока залученість вас, як глядача, у виставку».

Наостанок, докторка філософських наук, професорка КНУ імені Тараса Шевченка Наталія Кривда в ефірі телеканалу «Україна24» запросила усіх жителів країни побувати на легендарному острові.

«Кожен народ, кожна нація має такі сакральні місця. Під час відродження Хортиці вдалося зберегти сакральність і унікальність цього місця, – зазначила Кривда. – Я щиро бажаю всім нашим співвітчизникам взяти свої дітей, своїх батьків та обов’язково їхати на Хортицю. Кажучи сучасною мовою, там – місце сили і потужний інтелектуальний простір».

За участі діячів мистецтва запорізька Хортиця зможе повністю розкрити свій потенціал та стати центром тяжіння туристів


Читайте також:

Оновлена Запорізька Хортиця відкриває нові сенси для туристів з усієї України

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0