USD: EUR:
... в Запорожье
«Коло Єдності» у Запоріжжі на Хортиці буде два роки змінювати колір: підрядник розповів про особливості арт-об’єкту, – ФОТО

«Коло Єдності» у Запоріжжі на Хортиці буде два роки змінювати колір: підрядник розповів про особливості арт-об’єкту, – ФОТО

Минулого тижня у Запоріжжі на Хортиці з’явився неймовірний арт-об’єкт – металеве кільце висотою 7 метрів з кортеновим покриттям. «Коло Єдності» є прикрасою оновленого оглядового майданчика на Пагорбі Єдності і протягом тривалих вихідних і до сьогодні стало справжнім магнітом і приводом для обговорень серед жителів та гостей міста.

Нагадаємо, арт-об’єкт «Коло Єдності» встановили в рамках національного проєкту відродження острова Хортиця, який стартував в 2021 році. Оновлення Хортиці – ініціатива Президента України Володимира Зеленського, проєкт реалізується під його особистим контролем. Реконструкція триває завдяки взаємодії державної влади з соціально відповідальним бізнесом Групою Метінвест, яка виступає партнером національного проєкту.

Одна із знакових деталей оновлення на Хортиці – це використання кортенівської «вічної» сталі, як для створення «Кола Єдності», так і для інформаційних стендів, які вже встановлені на території заповідника.

«Кортен – високоякісна шведська сталь, яка не має аналогів у світі. Природний шар патини, яка звичайній людині нагадує іржу, закриває доступ повітря до сталі і таким чином найкраще захищає від корозії. Відповідно, термін служби такої сталі може доходити до 100 років», – розповів Віталій Притула, директор львівської компанії «Єврометал», яка імпортувала та виготовляла «Коло єдності». – У США та Європі вже давно використовують кортенівську сталь, але для України це відносно новий продукт. Можливо, комусь може здатися, що це іржа, але насправді – це сталь високої якості, яку у Європі виготовляє єдиний завод».

Яскравий приклад використання кортенівської сталі у будівництві – зовнішній каркас будівлі штаб-квартири компанії John Deere в Іллінойсі (США).

Кортенівську сталь розробила відома американська сталеливарна компанія U.S. Steel. Її перевага в тому, що ця сталь не потребує фарбування і додаткового корозійного захисту. Саме тому кортен вже майже сто років успішно застосовують у будівництві мостів, кораблів, зведенні промислових та житлових будівель. З часом завдяки своїм особливостям та оригінальному вигляду кортенівська сталь набула популярності, як декоративний матеріал для створення арт-об’єктів.

Ще один відомий на весь світ арт-об’єкт з кортенівської сталі – Ангел Півночі вГейтсхеді, Англія.  Висотою 20 метрів, з розмахом крил 54 метри і вагою 208 тонн, що більше ніж Статуя Свободи.

«Коло Єдності» вкриває оригінальна сталь, імпортована зі Швеції. Об’єкти з такого матеріалу вже існують у Києві, Дніпрі, Львові, Маріуполі, Миколаєві. А у Запоріжжі – це чи не перший випадок використання кортенівської сталі, – розповів Віталій Притула. – Кортен, коли ми отримуємо її з заводу, спочатку виглядає, як звичайна сіра сталь. Його особливість в тому, що з часом під дією атмосферних впливів утворюється шар патини. Тобто з часом сталь змінює свій вигляд. За рахунок легуючих домішок під час процесів намокання-висихання патина змінює свій колір у більш темний. З часом вона стане насичено шоколадного, навіть, бархатистого відтінку, колір стане рівномірним, а матеріал не буде бруднити руки. Дуже цікаво спостерігатися, як буде змінюватися матеріал. Вже через місяць «Коло Єдності» буде виглядати по-іншому. Приблизно за два роки кортен набуде такого кольору, якого має бути».

Одразу декілька скульптур з кортенівської сталі можна побачити у парку сучасної скульптури PARK3020, який минулого року відкрили біля Львова

У найближчий час підрядники будуть завершувати роботи з встановлення «Кола Єдності». Щоб арт-об’єкт набув остаточного вигляд, ще потрібно заварити й зачистити стики обшивки, а також пофарбувати під кортен кріпильний матеріал.

Один з відомих об’єктів з кортенівської сталі в Україні – Меморіал Небесної Сотні у Львові

«Коли у Львові відкрили меморіал Героям Небесної Сотні я також чув негативні відгуки серед людей. Але за декілька місяців, коли сталь набула свого кольору, відношення змінилося. Використання кортену – це сучасний тренд по всьому світі, – розповів Віталій Притула і поділився своїми враженнями від відвідування Хортиці. – Я сьогодні побував тут вперше. Планую протягом дня ще погуляти Хортицею, але перше враження: мені сподобалося. Я люблю сучасну архітектуру та мистецтво, а тому Пагорб Єдності і все що тут зробили, мені до смаку. Дуже сподобався краєвид на Дніпрогес. Я зробив багато фото та відео. Хочу забрати враження з собою та змонтувати вдома класний ролик. Це такі враження, які перехоплюють дух. Великий масштаб! Ти піднімаєшся сюди і образу відчуваєш дух історичних подій. Мені дуже подобається».

Нагадаємо, 14 жовтня у Запоріжжі на Хортиці запрацював новий туристичний магніт – унікальне інтерактивне лазерно-проекційне шоу, аналогів якому немає в світі. Дев’ять надпотужних проекторів із звуковим супроводом транслюватимуть яскраві історичні образи і національні символи на замлю, воду та небо. Запускати лазерне шоу зможе будь хто за допомогою смартфону.


Читайте також:

Відомий український режисер створює аудіовиставу для подорожей Хортицею

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

3

Сашок2021-10-25 07:50:17
А гейропейцы готовы уже лизнуть промежность, они же не люмпены.
Олександр2021-10-22 21:12:08
Молодец Притула и инициаторы этого сооружения. Люмпенам конечно все не так.
металлург2021-10-22 06:03:12
В городе металлургов, какой-то Прытула, рекламирует инородную сталь.