USD: EUR:
... в Запорожье
«Хортиця після реставрації не втратить свого сакрального значення»: у Запоріжжі продовжується відкритий діалог щодо змін на острові, – ФОТО

«Хортиця після реставрації не втратить свого сакрального значення»: у Запоріжжі продовжується відкритий діалог щодо змін на острові, – ФОТО

Сьогодні, 20 травня, у хабі громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій» розпочався третій етап обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє».

Темою відкритою дискусії, до якої доєдналися не лише представники експертного середовища, але й всі чимало небайдужих жителів Запоріжжя, стало збереження та захист природи Хортиці.

Нагадаємо, під час попереднього обговорення широкому колу громадськості презентували концепцію та проект реконструкції Музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України.

Під час обговорення учасники відреагували на відкритий лист представників і прихильників науково-громадської ініціативи «Інститут сакральної географії. Просторові практики», які підтримали формат дискусійної платформи та звернулися з своїми пропозиціями.

На думку підписантів цього листа, під час майбутнього оновлення Хортиця не має втратити свого сакрального значення, як священної землі та місця глибинної комунікації і пам’яті, щоб перетворитися у один із багатьох музейно-заповідних комплексів, а тим паче, у місце для відпочинку та розваг.

«В першу чергу, приємно, що розпочалося таке обговорення. Добре, що є така прозорість та відкритість. Це все збільшує довіру до влади, – зазначив один з підписантів листа, відомий вчений, доктор філософських наук, співробітник Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Юрій Завгородній. – Я хочу виділити декілька моментів, вказаних у листі. По-перше, ми вважаємо, що потрібно всіляко підсилювати і зміцнювати заповідну зону. Заповідний статус Хортиці має бути збережений понад усе. По-друге, особливість острову полягає в тому, що це одна з небагатьох ділянок не тільки в України, а й у світі, що пам’ятає час народження Землі. Це надзвичайно важливо. Я впевнений, поступово містяни та гості Хортиці будуть тягнутися саме до таких смислів. Цей інтерес вже спостерігається на Хортиці. Це потенціал, який розкритий лише незначною мірою. По-третє, зонування. Всі, хто відвідує Хортицю мають точно знати не лише про свої права, а й про обов’язки під час перебування на острові. Зокрема, мова про зону абсолютної заповідності, поряд з якою часто влітку можна побачити туристів. Наостанок, для нас – підписантів цього листа – категорично важливо, щоб Хортиця розвивалася, не як споживацький комплекс з надлишковим антропогенним завантаженням. Наші орієнтири, наприклад, комплекс Стоунхендж (Велика Британія) чи острів Міядзима (Японія)».

На думку Юрія Завгороднього, якщо розвивати національний заповідник з урахуванням цих завдань та орієнтацією на інтеграцію і європейський світовий контекст, Хортиця має всі шанси для перетворення у потужний науково-дослідний центр зі світовим ім’ям.

Активна дискусія щодо майбутнього заповідника та пошук найкращих ідей для втілення у реальність – і є головним завданням дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє». Таку мету ставить перед собою ініціатор обговорення –  Запорізька обласна державна адміністрація.

Нагадаємо, на думку регіонального представника Українського центру культурних досліджень Міністерства культури та інформаційної політики Ігора Гармаша, проведення всеукраїнської дискусії щодо проекту реставрації Хортиці демонструє сучасність трансформацій в нашій країні.

«Ми створили цю платформу, щоб обговорити всі можливі сторони розбудови Хортиці, почути усі можливі думки. Відкритий лист, який ми отримали, це свідчення того, що нам вдалося досягти мети. Думки цієї громадської ініціативи повністю співпадають з тим, що планується робити на Хортиці. Звісно, ми враховуємо величезне сакральне значення Хортиці для історії України та української нації. Всі об’єкти, які мають відношення до цього напрямку – кургани, святилища тощо – буде збережено і популяризовано, – зазначив директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко. – Публічність – це основа нашого проекту. Відповідаючи на звернення у колективному листі, звісно, все, що відбуватиметься на Хортиці, зокрема і тендери, буде у межах українського законодавства».

«Ще однією вимогою підписантів відкритого листа було дотримання чіткого зонування території національного заповідника. Хочу сказати, що схема зонування Хортиці є дорожньою картою нашого проекту. Всі зміни будуть відбуватися виключно у відповідності до меж цих зон. Всі надбання Хортиці будуть збережені. Крім того, ми закликаємо до проведення інвентаризації, яка дозволить привести до ладу інформацію про те, що зараз існує на острові, – розповів Владислав Мороко. – Цей відкритий лист – гарна подія в процесі обговорення майбутнього Хортиці і її розбудови. Яка свідчить про те, що нам вдалося створити ефективну платформу для обговорення. Ми максимально відкриті та публічні. І запрошуємо учасників ініціативи до активного спілкування, до участі у контролі за кожним етапом проекту».

Як вже писав «Перший Запорізький», відома українська акторка Ірма Вітовська-Ванца розповіла, яким має бути сучасний музей на Хортиці.

Нагадаємо, 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією і комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест про співпрацю з комплексного відновлення острова Хортиці.


Читайте також:

Молодіжні фестивалі, міжнародний кемпінг та екопарк: у Запоріжжі студенти презентували ідеї майбутнього оновлення заповідника Хортиця

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0