USD: EUR:
... в Запорожье
Рашисти заблокували ротацію експертів МАГАТЕ на тимчасово окуповану Запорізьку АЕС

Рашисти заблокували ротацію експертів МАГАТЕ на тимчасово окуповану Запорізьку АЕС

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує блокування Російською Федерацією ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Відповідна заява МЗС України щодо блокування Росією ротації персоналу МАГАТЕ та мілітаризації ЗАЕС опублікована на сайті відомства.

Російські окупаційні війська також продовжують активну мілітаризацію Запорізької АЕС та прилеглої території, розміщуючи там військову техніку та військовослужбовців. 

«РФ грубо порушує норми міжнародного права, підриває норми ядерної та радіаційної безпеки, а також демонструє повне ігнорування резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ, які вимагають від Росії негайно вивести військову техніку і російський персонал із ЗАЕС. Якщо Росію не зупинити, її злочинні дії на українському ядерному об’єкті можуть призвести до катастрофи, масштаби якої були досі незнані для Європи, – повідомляють в українському МЗС. – Москва має негайно розблокувати ротацію експертів МАГАТЕ та забезпечити їхнє невідкладне безпечне переміщення тимчасово окупованими територіями України до Запорізької АЕС».

Працівники Запорізької АЕС відмовилися навчати персонал з російської федерації

Злочини РФ проти цивільних ядерних об’єктів в Україні, включаючи окупацію ЗАЕС, перешкоджання роботі МАГАТЕ та створення загроз життю міжнародних експертів, вимагають невідкладної міжнародної реакції, зазначають у Міністерстві закордонних справ.

«Закликаємо міжнародну спільноту вжити негайних кроків задля розширення санкцій проти російської державної корпорації «Росатом», афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики Росії. Окремо наголошуємо на нагальності повного припинення співробітництва з РФ в сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв Росії в МАГАТЕ, – йдеться у заяві. – Розраховуємо на активні дієві зусилля Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі задля протидії злочинам РФ».

У МЗС підкреслюють, що єдиним можливим шляхом відновлення ядерної безпеки та захищеності в Європі є негайне виведення військового і цивільного персоналу РФ із ЗАЕС, її демілітаризація та відновлення контролю України.

Нагадаємо, через брак персоналу окупанти не можуть запустити хоча б один енергоблок ЗАЕС, і обладнання станції через порушення режимів експлуатації, недотримання температурного режиму та зупин енергоблоків продовжує деградувати.

На Запорізьку атомну станцію окупанти привезли персонал з російської федерації: місцевим колаборантам зменшили зарплатню та скасували відпустки


Читайте також:

На Запорізькій АЕС рашисти не допускають проукраїнських працівників на робочі місця, а колаборантам зменшили зарплатню

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0