USD: EUR:
... в Запорожье
Під Запоріжжям були помічені озброєні

Під Запоріжжям були помічені озброєні "чорні археологи"

У Запорізькій області спалахнула нова хвиля розкрадання курганів

На минулому тижні під Запоріжжям був зафіксований факт розкрадання кургану. Про це повідомляє “Радіо.Свобода” з посиланням на обласний центр охорони культурної спадщини та департамент культури і туризму Запорізької обласної державної адміністрації.

На околиці села Григорівка, що під Запоріжжям, був розкрадений курганний могильник № 4005. Там виявили сліди “чорних археологів” — великі ями і шурфи, уламки кам’яної стели, залишки кераміки та кісток.

Однак це розкрадання вважається, мабуть, самим зухвалим розкраданням курганів в історії — “чорні археологи” “працювали” під наглядом озброєних осіб.

“Це цілеспрямоване повне розграбування одного з курганів. Піднімали поховання: підняли катакомбу, судячи з усього, скіфську, ямну (поховання ямної культури — ред.), Підняли кочівника (на кургані розкопано також поховання середніх — ред.). До центрального поховання, наскільки розумію не дійшли, але працювали масштабно. Мене, що сполошило, що там було два види робочих — наглядачі і копачі”, — говорить директор департаменту ОДА Владислав Марокко.

Всього в останній час було зафіксовано, як мінімум, два епізоди розкрадання курганів. Фахівці вважають, що нова хвиля розкопок пов’язана з недавніми археологічними знахідками скіфського періоду.


Читайте також:

У Запоріжжі на Хортиці археологи розкопали могилу видатного скіфського воїна, — ФОТО, ВІДЕО

Отримуйте швидше новини завдяки нашому Telegram-каналу: https://t.me/onenews_zp

0