USD: EUR:
... в Запорожье
Переможцем національного проєкту «Молодь дебатує»  став школяр з Запоріжжя Богдан Козлов

Переможцем національного проєкту «Молодь дебатує» став школяр з Запоріжжя Богдан Козлов

Учень запорізької спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум» переміг в національному проекті, організованому за підтримки уряду Німеччини

Переможцем національного проєкту «Молодь дебатує» став учень запорізької спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум» Богдан Козлов. Фінал відбувся 8 лютого у Харкові, у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого, а темою фінальних дебатів було «Чи варто виділити частину місць у Верховній Раді представникам неурядових громадських організацій (НГО)?». Також у фіналі виступали Крістіна Кушниренко (Херсон), Надія Шимків (Львів) та Марія Сивак (Тернопіль). Загалом у проєкті лише цього року взяли участь 1000 школярів і школярок з 8 до 11 класу, а на півфінали і фінал до Харкова приїхали діти з 30 міст.

Кожна з фіналісток проєкту вже після оголошення результатів підтверджує: так, Богдан Козлов виграв цілком заслужено. Школяр займається дебатами за німецькою методикою Jugend debattiert вже третій рік, минулого року дістався півфіналу, цього року впевнено переміг. Втім, сам Богдан результатом не переймався — поки журі обговорювало виступи, а фіналісти нервували в очікуванні, школяр з Запоріжжя навіть встиг зачитати зі сцени реп-композицію. Вчителька Богдана підтверджує: хлопець, здається, ніколи не хвилюється, не жаліється на нестачу часу й встигає добре вчитися, писати пісні, дебатувати, волонтерити у громадській організації. Тільки що спортом Богдан не займається, каже “Не моє”.

“Він дуже виріс порівняно з попередніми роками, – говорить вчителька англійської мови Олена Сопіна, яка навчала Богдана та інших дітей у Січовому колегіумі дебатувати. – Думаю, це тому, що Богдан дуже щирий, оптимістичний та позитивно налаштований. Ще й заряджає інших дітей цим проєктом, допомагає мені навчати менших”.

Сам Богдан наголошує, що головне — це командна робота: “Ми працюємо командою, до самих дебатів, шукаємо інформацію, готуємо аргументи та контраргументи з обох позицій. Тому це перемога всього нашого дебатного клубу, – зізнається переможець. – Це був мій останній рік у проєкті, тому що я закінчую школу, але з огляду на моїх друзів по дебатному клубу, впевнений, що в наступні роки Січовий колегіум буде не раз представлений у фіналах”.

Спадкоємність та послідовний розвиток — те, що зараз стає важливою частиною проєкту. З 2016 року, коли “Молодь дебатує” з’явився, 2000 школярів та школярок до нього долучилися, багато з них пройшли роки тренувань й залишають свої школи. Значно розширилася географія проєкту із залученням шкіл західних регіонів України. “Цього року рівень конкуренції і рівень самих дебатів був найвищим”, – зазначає керівниця проєкту Ольга Пішель. Але, за її словами, в дебатних клубах у навчальних закладах молодші діти вже отримали достатньо досвіду, щоб відбулася повноцінна зміна “поколінь”.

Випускники ж “Молодь дебатує” будуть навчатися у вищих навчальних закладах та починати дорослу професійну й суспільну діяльність з отриманими на проєкті вмінням критично мислити, шукати інформацію, розрізняти доведені факти й фейки, з досвідом демократичної дискусії, вважає депутатка Європейського парламенту, заступниця голови делегації ЄС-Україна, голова громадської організації «Internationales Haus Sonnenberg», що реалізує проєкт в Україні, Віола фон Крамон. “Ця молодь буде з’являтися у шкільних та студентських організаціях, серед депутатів місцевих рад та парламенту, – впевнена євродепутатка. – Вони вміють аргументовано говорити й, найголовніше — вони не боятимуться говорити”.

Інший представник Німеччині на фіналі, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина у Донецьку/офіс Дніпро доктор Штефан Кайль вражений результатами проєкта за останні роки: “Мене вражає кількість учасників — тисяча школярів та школярок зі всієї України, вражає якість дебатів, вміння фіналістів добирати аргументи та глибоке вивчення теми. Але найбільше вражає впевнене крокування проєкту до мети — розвитку політичного дискурсу, підвищення рівня суспільної дискусії. Все це швидко наближає Україну до відкритого демократичного суспільства”.

Ще одна гостя фіналу з Генерального консульства Польщі у Харкові, віцеконсул Барбара Качмарчик зізнається, що трохи заздрить українським школярам: “Коли я навчалася у школі, я дуже хотіла брати участь у чомусь подібному. Але не було можливостей. Проте сьогодні у Польщі дебати дуже популярні серед молоді. І, як я сьогодні побачила, в Україні теж, – говорить дипломатка. – Ті діти, які сьогодні дебатували — мені було дуже приємно їх слухати. Те, що молодь у наших країнах бере вдалий досвід один в одного, використовує його, вчиться новому, розвивається, дає надію на прекрасне майбутнє”.

Довідка

Проект «Молодь дебатує» з’явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати на іншій мові. І в 2016 році в українській версії проекту брали участь 113 учнів з 8 шкіл 4 регіонів країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов з Дніпра.

У 2017 році проект продовжився в набагато більшому масштабі – вже 400 українських школярів спробували свої сили в дебатах. Вони представляли 25 навчальних закладів з 8 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської областей. Переміг Максим Чеботарьов з Дніпра.

У 2018-2019 роках в проекті взяли участь 42 школи та близько 800 дітей з 12 областей України: це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Львівська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Полтавська, Вінницька області. Перемогла Марина Хоменко з Миргорода Полтавської області.

Переможцем 2020 року став Богдан Козлов з Запоріжжя.

Всього методикою за всі три роки оволоділи більше 2000 українських школярів і школярок.

Проект проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини і методичної підтримки Jugend debattiert.


Читайте також:

Для школярів Запорізької області хочуть закупити автобусів більш ніж на 50 мільйонів гривень

Отримуйте швидше новини завдяки нашому Telegram-каналу: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь на «Перший Запорізький» в Instagram!

0