USD: EUR:
... в Запорожье
Після масштабного оновлення запорізька Хортиця стане національною перлиною України

Після масштабного оновлення запорізька Хортиця стане національною перлиною України

У Запоріжжі на Хортиці активно продовжується масштабне оновлення музейної інфраструктури заповідника, яке дозволить перетворити заповідник у національну перлину України.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповів генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

«Хортиця – це найбільший острів на Дніпрі. І, звісно, ми вже давно мріяли, що він дійсно стане національним об’єктом. Про це говорилося десятиліттями, але ситуація змінилася лише в останні два роки. Нарешті  були вирішені найбільш болючі земельні питання. І в рамках ініціативи Президента – програми «Велика реставрація» розпочалося серйозне оновлення Хортиці і створення тут безбар’єрного простору, – розповів Максим Остапенко. – Звісно, облаштування всього острову – це справа багатьох років. Але головне, що ситуація зрушилася. І зараз Хортиця дійсно стає національною перлиною. До Дня незалежності і на Покрову ми вже чекаємо відвідувачів і туристів, які хочуть відчути силу острову, відчути себе козаками та надихнутися таємничою історією острову, якій вже 2 мільярда років».

Як же писав «Перший Запорізький», на Хортиці з урахуванням усіх норм доступності завершили реконструкцію громадського простору «Козацьке коло», де будуть проводити тематичні фестивалі, концерти й форуми. Вже цієї суботи, 14 серпня, на оновленому майданчику відбудеться фестиваль родинних цінностей та традицій.

«Хортиця має оновитися з урахуванням того, що вона приймає набагато більше туристів, ніж планувалося у минулому. Відповідно, для цього має бути створена сучасна туристична інфраструктура, розширена дорога, паркінги, громадські простори, де проводяться різноманітні культурні заходи. Вже оновлене Козацьке коло. Завершуються роботи на пагорбі Єдності. Це чудовий оглядовий майданчик, де розташований один з найвищих в Україні флагштоків, – розповів керівник заповіднику. – Весь цей простір скоро запрацює. І найголовніше, що запущений процес реконструкції музею історії запорозького козацтва, який є основною ідеологічною складовою Хортиці. Тому що саме  навколо козацтва будувалася міфологема Хортиці останні 50 років».

Нагадаємо, в рамках державно-приватного партнерства острів Хортиця стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні. Партнером національного проекту відродження Хортиці виступає Група Метінвест. Метінвест залучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.

«Основа фінансування – це державний бюджет. Ми маємо підтримку Міністерства культури та інформаційної політики України і, безпосередньо, міністра Олександра Ткаченка. Надзвичайну допомогу нам надає Офіс Президента і обласна державна адміністрація. Ці зусилля підтримуються проектним офісом, який працює за допомоги наших благодійників – меценатів Метінвесту. Таким чином, ми маємо декілька потужних ресурсів, які зараз дозволяють дуже швидко і надзвичайно ефективно та якісно виконувати ці роботи на Хортиці», – зазначив Остапенко і додав, що на оновлення Козацького кола, музею історії запорозького козацтва, пагорбу Єдності та дорожньої інфраструктури з державного та місцевого бюджетів виділено близько 150 мільйонів гривень.

Як вже писав «Перший Запорізький», завдяки консолідації зусиль влади та бізнесу активно продовжується масштабне оновлення туристичних об’єктів Хортиці.

Нагадаємо, минулого тижня перша леді Олена Зеленська та заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко відвідали Хортицю і разом з представниками маломобільних груп населення – людьми з інвалідністю, людьми літнього віку, батьками з маленькими дітьми – ознайомилися з ходом перетворень на острові, де триває оновлення знакових об’єктів: пагорба з флагштоком, Музею та громадського простору «Козацьке коло».

Першій леді Олені Зеленській у Запоріжжі презентували нову айдентику Хортиці, – ФОТО, ВІДЕО


Читайте також:

Відчуй місце сили: відбулася всеукраїнська презентація брендингу запорізької Хортиці

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

2

Ляля2021-08-15 14:11:10
Скоро запорожье станет столицей украины....ура.
бабура2021-08-13 14:02:33
Цитата «Основа финансирования - это государственный бюджет", гнет нашу Хортицу через бандеровское колено.