USD: EUR:
... в Запорожье
Окупанти частково зруйнували одну з найбільших сонячних електростанцій України у Запорізькій області

Окупанти частково зруйнували одну з найбільших сонячних електростанцій України у Запорізькій області

Інформація про те, що рашисти розібрали і вивезли одну з найбільших в Україні СЕС «Грін Енерджі Токмак» у Запорізькій області, не відповідає дійсності. Як розповів співвласник СЕС Олександр Рєпкін, станція працює, хоча й зазнала значних руйнувань.

Кілька днів тому з’явилася інформація, що російські окупанти розібрали та вивезли сонячну електростанцію «Грін Енерджі Токмак», яка розташована в Запорізькій області біля міста Токмак. Потужність цієї станції 64 МВт, що робить її третьою найбільшою СЕС в Україні. У Запорізькій ОВА спочатку спростували інформацію про пограбунок, але потім підтвердили, що окупанти намагаються «тихо» вивозити майно сонячної електростанції.

Демонтувати таку станцію непросто, каже Олександр Донченко, аналітик Української асоціації відновлюваної енергетики. «Для цього потрібні не дні, а тижні», – каже він. Не менш складне завдання транспортування панелей. «Потрібне спеціальне обладнання для перевезення. Панелі не можна просто скласти до купи у вантажівки», – розповідає Донченко.

Як пише Forbеs, співвласник електростанції, спецпредставник міністра закордонних справ з економічної дипломатії Олександр Рєпкін заперечив інформацію про демонтаж електростанції. «Не знаю, хто вигадав цей фейк. Ми самі проводили ремонтні робити і знімали пошкоджене обладнання, щоб уникнути пожежі», – розповів він.

27 лютого росіяни зайшли в Токмак. Сонячна електростанція, яка розташована біля міста і колишнього військового аеродрому, деякий час була на лінії вогню. Станція, за словами Рєпкіна, була частково зруйнована через обстріли з «Градів» та іншої зброї.

Через руйнування станція втратила близько 20% потужності. Зараз вона працює на потужності близько 40 МВт. Збитки від руйнувань попередньо оцінюють у 8 млн євро.

Інвестиції у будівництво СЕС і нової трансформаторної підстанції становили 68 млн євро. Будівництво станції забрало майже два роки. Перша черга електростанції була введена в експлуатацію у 2018 році. Зараз електроенергія зі станції йде в українську енергомережу, забезпечуючи Токмак. Також електроенергія зі станції постачається в Приморський та Приазовський райони Запорізької області.

У Криму окупанти хочуть збудувати базу для сільгосппродукції, награбованої із Запорізької області


Читайте також:

В окупованих містах та селах Запорізької області окупанти селять своїх солдатів у спорожнілих квартирах людей

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0