USD: EUR:
... в Запорожье
Ошукали на понад три мільйони гривень: у Запоріжжі викрили шахрайський call-центр, – ФОТО

Ошукали на понад три мільйони гривень: у Запоріжжі викрили шахрайський call-центр, – ФОТО

Запорізькі поліцейські припинили діяльність злочинної організації, яка шахрайським шляхом виманювала гроші в громадян.

Про це повідомляє поліція Запорізької області.

Сall-центр діяв на території Запоріжжя з лютого до вересня 2022 року. Аферисти телефонували громадянам, представлялись працівниками державних і банківських установ та втілювали в життя шахрайські схеми щодо заволодіння їхніми фінансами. Шляхом маніпуляцій зловмисникам вдалось ошукати понад 15 осіб на загальну суму понад 3 мільйони гривень.

Під час досудового розслідування встановлено, що 49-річна мешканка Запоріжжя створила злочинну організацію з метою незаконного збагачення. До фінансових махінацій вона залучила ще п’ятьох поплічників. Жінка розподілила між працівниками злочинні функції, контролювала виконання поставлених завдань, а також особисто брала участь у вчиненні злочинів та розподіляла кошти, отримані шахрайським шляхом.

Працював call-центр в умовах суворої конспірації з дотриманням пропускного режиму, встановлених правил поведінки, «робочого» графіку та дисципліни. Адреси розташування «call-центру» періодично змінювалися.

Потерпілими від злочинних дій аферистів стали клієнти однієї з торгівельних організацій, яка в період з 2010 до 2018 року реалізовувала різноманітне медичне приладдя та медикаменти. Її клієнтська база потрапила до рук злочинців. Головним завданням було виявити «фінансово цікавих» громадян та під час телефонної розмови переконати у тому, що людина розмовляє з представником «виконавчої служби», «казначейства», «банківської установи», «фінансового моніторингу України» тощо. Громадянам повідомляли, що вони стали жертвами шахрайства, але злодії викриті і держава в інтересах потерпілих подає цивільні позови. Для отримання грошової компенсації необхідно сплатити відповідні обов’язкові платежі.

У результаті досудового розслідування встановлено, що за пів року від потерпілих на підконтрольні банківські рахунки керівниці злочинної організації надійшло понад три мільйони гривень.

Поліцейські провели низку санкціонованих обшуків за місцями мешкання підозрюваних та в приміщенні call-центру за останнім місцем його розташування. Під час заходів правоохоронці виявили та вилучили корпоративні мобільні телефони, сім-бокси, сім-карти, стартові пакети мобільних операторів, комп’ютерну техніку, зошити з чорновими записами та майже 50 тисяч гривень, понад 4 тисячі доларів та понад 400 євро готівкою.

На підставі зібраної доказової бази шістьом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.4 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, та накладено арешт на майно учасників групування на загальну суму близько 1,8 мільйона гривень. За скоєне зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

У Запоріжжі СБУ затримала дезертира, який після анексії Криму зрадив присязі та перейшов на бік росії


Читайте також:

Рашисти на вихідних 170 разів обстріляли мирні міста та села Запорізької області: є руйнування, загинула людина, – ФОТО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0