USD: EUR:
... в Запорожье
Обсяг іноземних інвестицій в Запорізьку область за підсумками минулого року перевищив 900 мільйонів доларів

Обсяг іноземних інвестицій в Запорізьку область за підсумками минулого року перевищив 900 мільйонів доларів

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за 2018 у регіон становить 901 мільйон доларів США. З них 697 мільйонів гривень з країн Європейського союзу. Такі цифри були озвучені на зустрічі в ОДА з групою дипломатів, які представляють 15 посольств Європейського Союзу.

У минулому році в порівнянні з 2017 роком обсяг іноземних інвестицій скоротився на 3% – 901 мільйон доларів проти 915,7 мільйонів доларів.

Найбільша частка іноземних інвестицій зосереджена в промисловості – 68,7% (у тому числі переробній – 53,5%); оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів – 13,8%.

Серед прикладів багаторічного інвестування з європейських країн можна виділити: Carlsberg Ukraine, «METRO Cash & Carry», the Coca-Cola Company, Konecranes (партнером в області є ВАТ «Запоріжкран» – лідер в області кранобудування, на базі якого функціонує індустріальний парк).

Крім цього, найбільший приток інвестицій в область в останні роки відбувався за рахунок реалізації масштабних інвестиційних проектів з будівництва вітрових парків  (інвестори – «Вінд Пауер» ДТЕК, «Юрокейп Юкрейн І»), сонячних (інвестор – «Токмак Солар Енерджі») і перевантажувальних терміналів (інвестор – СП «НІБУЛОН»).

За повідомленням прес-служби ОДА, сьогодні область є лідером в Україні щодо реалізації проектів альтернативної енергетики і вже є пропозиції для потенційних інвесторів з будівництва наступних вітрових і сонячних електростанцій.

Одним з основних питань в ході зустрічі з дипломатами стала допомога з фінансуванням з боку ЄС в ремонт дороги М-30 Василівка-Бердянськ. Європейські партнери на початку переговорів заявили, що вони готові допомагати тільки в тому випадку, якщо з цього кола приберуть скандальний «Облавтодор», який погряз в корупційних схемах. Чиновники радісно повідомили іноземцям, що придумали нове підприємство ДП «Місцеві дороги Запорізької області», яке очолює екс-директор обласної Служби автомобільних доріг Геннадій Тимченко і вони чекають від європейців хрустких купюр. Зі свого боку представники делегації пообіцяли, що звернуться до колег з Європейського інвестиційного банку, щоб з’ясувати, чому виникла затримка з їх боку.

1

Местный2019-06-16 20:58:40
Инвестиции, это когда в долг дают под хорошие проценты? А правильнее, это когда строят за свой счет предприятия, а доход получают с прибыли предприятия. Ну, и где эти предприятия? Их нет! Все деньги украдены. Или нет?