USD: EUR:
... в Запорожье
Найбільший обмін полоненими: серед звільнених захисників Маріуполя – 22-річний нацгвардієць з Енергодара

Найбільший обмін полоненими: серед звільнених захисників Маріуполя – 22-річний нацгвардієць з Енергодара

На території Запорізької району 29 червня між Україною та росією відбувся наймасштабніший обмін полоненими. На підконтрольну Україні територію повернулися 144 українських військовослужбовців. Нині бійці перебувають на лікуванні у різних медичних закладах Запоріжжя.

Серед звільнених був 22-річний Петро з Енергодара. Він боєць НГУ, перебував на «Азовсталі». Хлопець отримав кульове поранення у ногу 6 квітня. Госпіталізувати його не було можливості і він втратив ногу. Операцію з ампутації провели 16 квітня, пише Укрінформ.

«Пролежав на «залізяці», це так званий госпіталь, а потім, 17 травня, нас у полон взяли. Наші хірурги – молодці. Це найкращі хірурги. У такій ситуації робити операції по 30 годин – вони герої. Вони працювали практично без відпочинку», – розповідає Петро.

На запитання, чи знали бійці, що на заводі були сотні цивільних людей, каже:

«Ми знали, що є цивільні, ми одразу їх попереджали, що треба йти, бо за будівлі тривають бої. На заводі були бункери, і багато жителів залишалися в них. Вони завжди до нас доброзичливо ставилися, підгодовували нас, молоко приносили. Знаю, що всі цілі вийшли».

Попри важку травму, Петро не падає духом. Каже, що російські солдати намагалися тиснути, запевняли, що Запоріжжя вже захопили. Але наші хлопці до останнього вірили, що місто стоїть.

Про те, що по атомній станції, яка розташована в його рідному Енергодарі, російська армія стріляла з танків, Петро дізнався від знайомих. Каже, що сильно хвилювався і радий, що всі живі.

Найближчим часом на Петра чекає протезування і після проходження реабілітації він би хотів повернутися в стрій. Але мама та дружина проти.

Лікарі, які опікуються звільненими військовослужбовцями, наголошують, що хлопці приїхали у дуже важкому психологічному стані. З ними працюють психологи. Щодо отриманих травм, то вони різні: вогнепальні, мінно-вибухові. Військові проходитимуть тривалу реабілітацію, а на багатьох чекають повторні операції.

У мережі показали наслідки ударів ЗСУ по аеродрому в Мелітополі, де була розташована військова база окупантів


Читайте також:

Українські сили просуваються у Запорізькій області, – Зеленський

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0