USD: EUR:
... в Запорожье
Метінвест планує після війни побудувати завод «Азовсталь» з нуля: вже працює робоча група

Метінвест планує після війни побудувати завод «Азовсталь» з нуля: вже працює робоча група

Генеральний директор меткомбінату «Азовсталь» Енвер Цкітішвілі розповів в інтерв’ю на Радіо Свобода у проекті «Новини Приазов’я», що після війни Метінвест планує відновити завод і на сьогодні вже є робоча група, яка працює над проектом нової «Азовсталі» – це буде зовсім інший завод.

Про це повідомляє Метінвест Маріуполь.

У коментарі журналісту Енвер Цкітішвілі зазначив, що відновити як завод Азовсталь, так і «Ілліча» росія не зможе.

«Вони розказують про ніби відновлення, щоб обманути людей, які залишились у Маріуполі, аби створити блеф, що росія має намір відновлювати території, які вона захопила. Ані «Азовсталь», ані ММКІ запустити вони не зможуть. Заводи сильно зруйновані, особливо «Азовсталь», бо Герої з батальйону «Азов» утримували його територію, відволікаючи на себе колосальні ресурси загарбників, аби полегшити фронт України», – сказав Цкітішвілі.

Керівник «Азовсталі» розповів, що лише для демонтажу пошкоджених конструкцій заводу потрібно кілька мільярдів доларів. Цкітішвілі зазначив, що відновити роботу комбінату неможливо без відновлення всієї енергетичної інфраструктури, яка зараз теж знищена.

«Щоб відновити заводи, необхідно зробити величезну проєктну роботу. Спочатку треба все розмінувати, а після цього створити проєкт, закупити обладнання та побудувати. Навіть Україні, не кажучи вже про рашистів, і не кажучи вже про квазіреспубліки, на це знадобляться роки. У них немає проєктної документації, немає фахівців, які можуть відновити завод. Вони мають тільки тих фахівців, які сьогодні розкрадають ці заводи», – додав він.

Енвер Цкітішвілі зазначив, що зараз вантажівками вивозять з двох заводів вціліле обладнання.

«Всі захоплені території вони розкрадали. Вони вже пішли зруйнованими цехами, почали знімати з розбитих та погорілих теплотягів частину обладнання та деталей, щоб щось склепати і перевезти до росії», – повідомив Цкітішвілі.

Гендиректор «Азовсталі» зазначив, що 24 лютого лише на території заводу було до 25 тисяч тонн готової продукції, якою заволоділи російські окупаційні сили. Також кілька десятків тисяч тонн продукції перебувало в порту.

«Частина металу з порту вже була власністю покупця, вона була завантажена на кораблі, що залишилися у порту, їх не випустили. Зараз це все розкрадається, вони знімають на відео, показують у себе на каналах. Вони вивозять морем до Ростова рулони комбінату «Ілліча», сляби, які у нас були на комбінаті Азовсталі», – розповів він.

Також керівник підприємства повідомив, що після закінчення війни Метінвест планує побудувати «Азовсталь» з нуля. За його словами, новий завод має бути сучасним і безпечним для навколишнього середовища.

«Ми вже не будуватимемо радянський завод, це буде сучасний металургійний комплекс», – наголосив гендиректор.

Нагадаємо, Метінвест раніше повідомлял, що потужності обох підприємств у Маріуполі зруйновані повністю. Рінат Ахметов, український бізнесмен, засновник та акціонер групи System Capital Management, заявив про подання позову до Європейського суду з прав людини проти рф щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії росії проти України.

0