USD: EUR:
... в Запорожье
Країни G7 вимагають від рф негайно повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС

Країни G7 вимагають від рф негайно повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС

Міністри закордонних справ країн «Групи семи» (G7) оприлюднили заяву щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції, у якій вимагають від росії негайно повернути Україні повний контроль над АЕС.

Про це йдеться у заяві G7.

«Ми вимагаємо, щоб росія негайно повернула своєму законному суверенному власнику, Україні, повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації. Український персонал, який експлуатує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов’язки без погроз та тиску. Небезпека для регіону являє собою контроль росії над станцією», – йдеться у заяві.

У G7 заявили про підтримку зусиль генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо зміцнення ядерної безпеки в Україні. Міністри підкреслили важливість сприяння експертній місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС для вирішення питань ядерної безпеки у спосіб, який «поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою».

«Співробітники МАГАТЕ повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх ядерних об’єктів в Україні та безпосередньо і без втручання спілкуватися з українським персоналом, відповідальним за експлуатацію цих об’єктів», – додається у заяві.

росія ініціює засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з “ударами Києва по Запорізькоій АЕС”


Читайте також:

На Запорізькій АЕС російські окупанти викрали до 100 співробітників, доля ще 5 працівників досі невідома

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0