USD: EUR:
... в Запорожье
Калібрування батареї ноутбука

Калібрування батареї ноутбука

Як відкалібрувати акумулятор ноутбука, який почав показувати невірну інформацію? Перш ніж ми почнемо розуміти «як», логічно відповісти «чому». Навіщо калібрувати акумулятор ноутбука? А що значить “калібрування”?

Калібрування – це «пожвавлення» електронного мозку акумулятора – контролера. Останній відстежує і контролює рівень заряду акумулятора. І з часом він губиться і починає показувати більш високий рівень заряду, ніж є насправді. Ось тут і з’являються скарги на «швидко розряджається акумулятор», «не тримає» і так далі.

Але іноді старий акумулятор відмовляється вже працювати, і його потрібно замінити підібрати правильну модель акумулятора легко, досить выбрати на сайті Zeto.ua чи подібному свою модель ноутбука.

Але може бути зовсім не акумулятор. Цілком можливо, що все це фішка контролера. Як повернути його в потрібне русло? Відкалібруйте акумулятор. Відразу відзначимо, що наша порада стосується тільки літій-іонних акумуляторів. Але якщо ваш гаджет цілком сучасний, то з імовірністю 99% у нього на борту є така батарея.

Контролер реєструє напругу в елементах акумуляторної батареї. І може відображати це правильно чи неправильно. В останньому випадку калібрування допомагає оживити контролер. Максимальна напруга одно ста відсоткам заряду акумулятора або 4,2 В напруги в елементах. Після калібрування контролер буде адекватно відображати відсоток зарядки.

Як мені відкалібрувати акумулятор?

Калібрування може виконати будь-який користувач. Ніяких спеціальних знань для цього не потрібно. Вам просто потрібно дотримуватися наступний алгоритм:

  1. Спробуйте повністю зарядити.
  2. Повністю розрядіть акумулятор.
  3. Знову зробіть повну зарядку акумулятор.

З першим пунктом в теорії все гранично ясно. Заряджайте, як зазвичай, до ста відсотків. Але другий пункт може викликати труднощі, якщо потрібно швидко розрядити. Бажаючим прискорити процес рекомендуємо нескладний лайфхак.

Щоб розрядити швидше, ви можете встановити акумулятор ноутбука високої продуктивності, відключивши ноутбук від мережі. Це запобіжить постійне засипання ноутбука під час перерв в роботі.

Операція дуже проста: натисніть «Пуск», виберіть «Панель управління», клацніть значок «живлення». Вам допоможе спеціальна функція «Створити схему електроживлення», в якій легко розібратися. Вам потрібно знайти рядок «Висока продуктивність». У назві плану без зайвих слів написати «Калібрування батареї», що повністю відповідає дійсності.

В налаштуваннях плану забороняємо відключення дисплея і перехід в сплячий режим. Не забудьте підтвердити свої наміри, натиснувши кнопку «Створити». Створений вами план калібрування батареї тепер знаходиться в вашому списку планів електроживлення. Вибираємо цей пункт.

Після того, як акумулятор повністю “сів”, знову заряджаємо до 100 відсотків – це важливо! Також вкрай бажано включати ноутбук «на зарядку» відразу після того, як акумулятор «сяде» повністю, без тривалої перерви. Тільки тоді ви можете припустити, що ваша батарея правильно відкалібрована.

Калібрування «для просунутих»

Чи знаєте ви, що калібрування можна виконувати, не чекаючи завантаження ноутбука? Для цього увійдіть в BIOS під час завантаження. Як туди дістатися? За це відповідає одна з клавіш – Del, F2, F10 або Esc. Якщо ви не знаєте, який з них, то можете спробувати все чотири – одне з них точно підійде!

Далі відкрийте вкладку Boot, потім Smart Battery Calibration (може називатися по-іншому, але зміст той же). Дочекайтесь появи вікна з написом «Запустити калібрування батареї?», Натисніть «Так» і стежте за розвитком ситуації по індикатору «Current Battery Level: …%».

До того ж на сайтах виробників ноутбуків (того ж Acer, наприклад) часто є спеціальні програми для калібрування – навіть при мінімальному рівні комп’ютерної грамотності ними цілком можна користуватися. Або скачайте програму Battery Doubler (вона вважається універсальною, але особисто у мене був успішний досвід калібрування тільки акумуляторів Acer, а саме акумулятора Acer BAT-1010 на 3260 мАг.

Який би метод калібрування ви не вибрали, потрібно пам’ятати, що одноразової процедури явно недостатньо для довгої і впевненою роботи вашого гаджета. Щоб ноутбук не підводив і далі, слід дотримуватися простих правил використання (до речі, вони поширюються на більшість електронних пристроїв).

Як продовжити час автономної роботи?

1. Утримайтеся від роботи з ноутбуком при температурі нижче мінус 10 і вище 35 градусів. Зрозуміло, що таких температур в приміщенні не буває, але ноутбук настільки хороший, що дозволяє працювати де завгодно, навіть на вулиці. Подбайте про цю здатність!

2. Заряджайте ноутбук, якщо він розряджений, і відключіть його, якщо він заряджений. Не менш шкідливо тримати ноутбук повністю розрядженим або постійно підключеним до мережі. Непрацюючий орган атрофується – і без навантажень акумулятор швидко приходить в непридатність.

3. калібру акумулятор кожні два-три місяці – в залежності від інтенсивності щоденного використання гаджета. Це запобіжить непотрібним збої в роботі контролера і завжди буде знати, «який ви світ» і як довго ваш ноутбук прослужить без зарядки.

Тепер ви знаєте все або майже все, що потрібно знати свідомому користувачеві ноутбука, який хоче користуватися пристроєм до глибокої старості – своїм або навіть своїм. Приємного вам серфінгу в Інтернеті і повноцінної роботи з ноутбуком!

Батарея ноутбука нерідко перестає утримувати ємність. Час автономної роботи акумулятора значно скорочується, і відповідно ноутбук втрачає свої переваги перед ПК. Несправність викликана використанням ноутбуком з постійним підключенням до мережі змінного струму.

Причини виходу з ладу акумулятора

З огляду на, що елементи акумулятора володіють «ефектом пам’яті» і різними властивостями, акумулятор більше не заряджається плавно. Деякі елементи вже досягли повного заряду, а інші не отримали навіть 50% від норми. Напруга на вже заряджених елементах збільшується. Контролер вважає процес завершеним і знижує продуктивність вдвічі. Згодом контролер підсилює це явище, і зростання спостерігається по експоненті. Акумулятор ноутбука може вийти з ладу.

0