USD: EUR:
... в Запорожье
Гірничо-металургійна промисловість України в умовах війни потребує державної підтримки, – гендиректор  «Запоріжсталі»

Гірничо-металургійна промисловість України в умовах війни потребує державної підтримки, – гендиректор «Запоріжсталі»

Гірничо-металургійна промисловість України в умовах війни перебуває у дуже складному становищі і потребує державної підтримки.

Про це в ефірі «Суспільного» розповів генеральний директор «Запоріжсталі» Групи Метінвест Ріната Ахметова та Вадима Новинського Олександр Мироненко.

З початку війни через російську військову агресію металургійна промисловість України зазнала величезних втрат. В першу чергу, постраждали підприємства, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, зокрема, у зруйнованому рашистами Маріуполі.

Нагадаємо, бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що заводи «Азовсталь» та «ММК ім. Ілліча» за жодних умов не працюватимуть під російською окупацією. Він зазначив, що після перемоги України готовий інвестувати стільки, скільки потрібно, щоб відновити Маріуполь та два великі сталеливарні заводи, які знову конкуруватимуть на світовому ринку.

«Відновлення виробництва на підприємствах в окупованому Маріуполі – металургійному комбінаті імені Ілліча та «Азовсталі» – відбудеться тільки тоді, коли Україна поверне суверенітет цих територій під свій контроль. Тільки після того, як ми туди повернемося і зробимо експертний огляд обладнання, зможемо зробити висновки: можна відновити підприємство чи необхідно будувати нові агрегати. Зараз ще зарано робити якісь прогнози, але я вважаю, що ми зможемо відновити виробництво у Маріуполі. Це лише питання часу та інвестування грошей, – зазначив Олександр Мироненко. – Що стосується Авдіївського коксохімічного заводу, підприємство знаходиться у стані холодної консервації. Відбуваються щоденні обстріли, є дуже багато пошкоджень обладнання та об’єктів, що знаходяться на території заводу. Після перемоги і завершення бойових дій ми зможемо відновити потужності цього підприємства».

У Кривому Розі через воєнні дії вимушено зупинені два гірничо-збагачувальні комбінати – підприємства, які виробляють залізну руду та сировину для  доменного виробництва – Південний ГЗК та Інгулецький ГЗК. З 12 серпня Група Метінвест зупиняє виробництво і на Північному гірничо-збагачувальному комбінаті. Залишається працювати лише Центральний ГЗК.

«Каметсталь» у Кам’янському працює на 25-30% своєї потужності. І наразі ми, на жаль, не бачимо, як можна збільшити  обсяги виробництва. Вугільна шахта у Покровську працює на 80% від своєї потужності, – зазначив Мироненко. – Якщо говорити про запорізькі підприємства Групи Метінвест, «Запоріжкокс» та Запорізький ливарно-механічний завод працюють в повному обсязі, «Запоріжсталь» – на 50% своєї потужності, «Запоріжвогнетрив» – на 25%. У зв’язку з вимушеною консервацією виробництва ті працівники, які не задіяні у роботі з обладнанням, відправляються у «простій» зі збереженням 2/3 окладу».

За словами керівника «Запоріжсталі», ситуація у гірничо-металургійній галузі, яка страждає від воєнних дій, сильно ускладнюється ще через проблеми з логістикою.

«Через блокаду морських шляхів дуже виросло логістичне плече – як і у відстані до портів, через які ми можемо експортувати нашу продукцію (зараз це, здебільшого, порти у Польщі), так і в вартості цієї логістики. Наприклад, на залізорудний концентрат, який на ринку можна продавати за 100-112 доларів з доставкою в Китай, у нас зараз тільки ціна логістики до польських портів – це 100-120 доларів. Через це ми не можемо працювати і отримувати прибуток, щоб фінансувати діяльність наших підприємств», – зазначив Олександр Мироненко.

Щоб гірничо-металургійний сектор економіки запрацював на максимально можливу у нинішніх умовах потужність, бізнесу необхідна підтримка держави, стверджує керівник «Запоріжсталі».

«Ми будемо підтримувати виробництво на тому чи іншому рівні до нашої перемоги. І будемо робити все від нас залежне, щоб підприємства працювали. Але для цього разом з державою потрібно створити певні умови для вирішення проблем. Щоб гірничо-металургійні підприємства допомогли збільшувати податкові і валютні надходження до бюджету України. Для цього необхідно створити  більш ефективною і швидку логістику, – зазначив Мироненко. – Підприємства галузі не можуть буди ефективними з такими витратами на логістику та термінами доставки наших товарів до кінцевого користувача. Якщо раніше користувач отримував продукцію протягом 30 днів, то зараз цей термін сягнув більш ніж 100 днів. Через це багато користувачів відмовляються від нашої продукції. Тому нам потрібно працювати у напрямку зниження витрат на логістику і оптимізації цієї логістики в термінах доставки. Лише тоді ми зможемо повернутися до питання відновлення роботи гірничо-збагачувальних комбінатів і збільшення обсягу виробництва нашої металургії».

Як вже писав «Перший Запорізький», гірничо-металургійна промисловість перебуває у найбільш тяжкій кризі за всю історію України. На думку президента «Укрметалургпрому» Олександра Каленкова, галузь потребує підтримки від держави: це допоможе не лише зберегти штат працівників, а й отримати 174 млрд гривень ВВП.


Читайте також:

Відомий український спортсмен передав військовим медикам якісну амуніцію від Групи Метінвест

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0