USD: EUR:
... в Запорожье
Генеральний директор «Запоріжсталі» розповів, чому комбінат не працює на повну потужність

Генеральний директор «Запоріжсталі» розповів, чому комбінат не працює на повну потужність

Війна стала великим випробуванням не лише для українців, а й для бізнесу, промисловості та економіки країни в цілому. Багато підприємств з початку повномасштабного російського вторгнення були вимушені припинити чи скоротити виробництво.

Коли активні бойові дії почалися в Запорізькій області, одне з найбільших металургійних підприємств Запоріжжя – ПАТ «Запоріжсталь» – перейшло в режим гарячої консервації. З 2 березня були повністю зупинені аглофабрика підприємства, всі прокатні та допоміжні підрозділи. У стадії гарячої консервації також перебували доменний та сталеплавильний цехи.

Поступово повертатися до роботи комбінат «Запоріжсталь» почав з квітня. Наразі на підприємстві працюють доменні печі № 3 та 4, в роботу частково запущено сталеплавильні та прокатні потужності.

Однак, запрацювати на повну потужність комбінат поки що не може. Головною причиною цього є логістичні проблеми – блокування шляхів вивезення продукції та завезення сировини. Про це розповів генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Олександр Мироненко в ефірі інформаційного марафону «Єдині новини».

«Агресором перекриті морські шляхи України. І ми не можемо використовувати порти, які  зазвичай використовували і для імпорту сировини, і для експорту нашої продукції. Зараз вся наша продукція рухається на західні кордони країни, звідки залізничним транспортом відвантажується в Європу. Але ці пропускні пункти не розраховані на таку кількість вагонів, яка зараз йде туди. Тому що всі виробники, не тільки «Запоріжсталь», а й інші металургійні підприємства, які відновлюють роботу, і гірничо-збагачувальні підприємства, які продовжують працювати, відвантажують всі свої вантажі на ці прикордонні переходи. Дуже важко вирішувати проблему з логістикою», – розповів Олександр Мироненко.

Логістичні проблеми керівництво «Запоріжсталі» намагається вирішувати шляхом освоєння нових маршрутів поставок. Зокрема, через порти Румунії та Польщі.

«З Урядом і «Укрзалізницею» ми намагаємося знайти нові шляхи. Дуже важливо, щоб вся транспортна інфраструктура України і наших європейських партнерів максимально працювала як на експорт нашої продукції, так і на імпорт необхідної сировини. Це і вугілля, і кокс, і інші види сировини, які нам необхідні для того, щоб збільшити об’єми виробництва чавуну», – розповів генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Олександр Мироненко.

Зазначимо, що на «Запоріжсталі» велику увагу приділяють питанням безпеки персоналу під час війни. Аби убезпечити співробітників, на комбінаті заздалегідь підготували систему бомбосховищ, які забезпечені всім необхідним.

Нагадаємо, понад 2,1 млрд грн або майже 72 млн доларів вже передали бізнеси SCM, Фонд Ріната Ахметова та футбольний клуб «Шахтар» на допомогу Україні й українцям з 24 лютого 2022 року.  А разом зі сплаченими наперед податками сума підтримки перевищила вже 100 млн доларів.


Читайте також:

Олександр Мироненко: «Ми надаємо системну допомогу Збройним силам України»

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0