USD: EUR:
... в Запорожье
Енергоаудит школи, робот для очищення Дніпра і ІТ-хакатон: як запорізькі школярі втілюють екологічні проекти

Енергоаудит школи, робот для очищення Дніпра і ІТ-хакатон: як запорізькі школярі втілюють екологічні проекти

Запоріжжя – велике промислове місто, в якому питаннями захисту навколишнього середовища займаються не тільки місцева влада і громадські активісти. Безліч цікавих екологічних ініціатив сьогодні реалізують діти – учні запорізьких шкіл і тематичних секцій. Детальніше про це – в матеріалі «Першого Запорізького».

«Джерело» екологічних ініціатив

Учні Запорізької загальноосвітньої школи-інтернату «Джерело» вже протягом 5 років є активними учасниками екологічних ініціатив. Перша і друга «Школа енергії», «Кліматичні Краплі», еко-освітній конкурс «Компола» – у всіх цих всеукраїнських великих проектах вихованці «Джерела» не просто потрапили до топ-20 кращих шкіл-учасників, а й здобули перемогу.

«Першим проектом, в якому ми брали участь, стала «Школа енергії». «Джерело» стало одним з 25 відібраних навчальних закладів (всього в конкурсі взяли участь близько 200 шкіл), в якому почали впроваджувати методологію екологічного способу життя, – згадує ініціатор участі в цьому проекті, вчитель інформатики Олександр Жук. – Проект тривав рік. Одним з найголовніших завдань було проведення енергоаудиту рідної школи. Для цього ми зібрали команду енергоаудиторів з 15 школярів, отримали спеціальні електронні пристрої для вимірювання і навчилися ними користуватися».

За словами Олександра, під час проведення енергоаудиту його учні побували в таких потаємних куточках школи площею більше 9 тисяч квадратних метрів, в яких не те що вчителі, а й сам завгосп не був. Однією з підсумкових робіт стала підготовка детального звіту з описом проблем будівлі школи і плану дій для впровадження енергоефективних рішень. Крім цього, протягом року в рамках «Школи енергії» в школі проводили освітні заходи, наприклад, всеукраїнський фестиваль екології, квести для учнів інших шкіл тощо. Як переможці проекту, команда учнів «Джерела» поїхала на освітній екологічний саміт в Одесу.

«У другій «Школі енергії» учням вже потрібно було самостійно проводити моніторинг енергоспоживання свого навчального закладу. У цей час ми змогли впровадити більше екологічної тематики в навчальний процес – в уроки фізики, хімії, – говорить Олександр. – Нам вдалося навчати дітей екологічному способу життя не тільки у вільний від уроків час, але і безпосередньо під час занять».

У цьому проекті учні школи-інтернату «Джерело» також стали переможцями. Фінальною частиною «Школи енергії» стала освітня зустріч в Славському, що на Львівщині. «Цього разу діти вчилися створювати сонячні батареї, вивчали, що таке «розумний будинок», працювали з датчиками вологості, освітленості. На той момент вони багато вже знали в теорії, а тепер займалися цим на практиці».

Наступний екологічний проект, в якому брали участь запорозькі школярі, стала ініціатива «Кліматичні Краплі».

«Учасники проекту фіксували в спеціальному мобільному додатку екологічні дії, пов’язані із захистом навколишнього середовища та клімату планети, і отримували в обмін бали. 1 бал – це 1 кг парникового газу СО2, який не потрапляє в атмосферу в результаті екологічних дій користувачів програми. Кліматичні краплі нараховувалися за їзду на велосипеді, висадку дерев, роздільний збір відходів, генерацію «зеленої» енергії і т.п.

«Ці бали потім можна було поміняти на знижки в дружніх до проекту організаціях. У Запорізькій області таких немає, а в Житомирі, наприклад, краплі можна обміняти на каву в одній з кав’ярень. Компанія Microsoft за 50 крапель пропонувала безкоштовну ліцензію на гру Minecraft, – каже Олександр Жук. – Як один з переможців, що зібрав найбільшу кількість крапель-балів, ми отримали можливість поїхати на міжнародну конференцію в Катовіце (Польща). Для дітей це був дуже масштабний захід».

На цьому перелік проектів, в яких брали участь і вигравали учні «Джерела», не закінчується. У минулому році школярі стали переможцями шестимісячного еко-освітнього конкурсу «Компола», який проводило Міністерство освіти і науки разом з Мінекології та природних ресурсів, і отримало компостер для переробки дворового листя. Також діти співпрацюють з First Lego League і беруть участь в проектах, які фінансує відома компанія LEGO.

Ініціативний педагог, який в 2018-му році  отримав нагороду Global Teacher Prize Ukraine і став найкращим учителем країни, впевнений, що екологічні проекти для дітей допоможуть змінити мислення майбутнього покоління.

«На даний момент на батьків, на дорослих людей, ми вже не можемо вплинути. Вони звикли так жити, їм важко донести інформацію. А діти – це майбутнє. Я працюю в системі освіти і розумію: те, що зараз вкладемо в наших дітей, отримаємо через 20 років. Якщо ми упустимо цей момент, екологічні проблеми, які є сьогодні, нікуди не зникнуть, – ділиться Олександр. – Спочатку з дітьми було важко починати. Але потім вони почали проявляти ініціативу, пропонувати свої проекти. Тепер діти знають, що є можливість отримати нові знання, поїхати навчитися, відпочити, а у мене – черга з бажаючих брати участь».

Як запорізькі діти своїми руками роблять роботів для захисту природи

Вихованці Школи робототехніки та програмування Smart kids кафедри програмних засобів університету «Запорізька політехніка» вже два роки займаються екологічними проектами. У їх «портфоліо» – роботи для очищення води від сміття, інтерактивна карта екологічних ініціатив, проведення IT-хакатона для дітей та ін.

Засновниця школи Тетяна Жавжарова почала займатися екологічними проектами, як активний житель свого району, ще в 2015 році. Вона ініціювала висадку та благоустрій нового парку у своєму мікрорайоні, проводила конкурси і квести для боротьби з амброзією.

«Ще тоді я прийшла до висновку, що діти, на відміну від дорослих людей, більш чуйні і зацікавлені. Якщо з ними не розмовляти, як на уроці в школі, вони дуже ініціативні. Квест з роздільного збору сміття, пошук і знищення амброзії, вивчення рослин у вигляді вікторини – все це мало великий відгук, – розповідає Тетяна. – Такі заходи допомагали впливати на дітей і виховувати їх, як більш відповідальних громадян».

Так і народилася ідея створення на платформі громадської екологічної організації «Екосенс» школи робототехніки. У 2017 році вдалося отримати грант міського конкурсу соціальних ініціатив «Ми – це місто» на придбання устаткування і відкриття школи. Запуск школи став можливий завдяки цій фінансовій підтримці, допомозі фахівців-програмістів і екологів.

«Наша школа робототехніки – це, в першу чергу, екологічний проект. Зв’язок IT і екології – це ефективний спосіб знайти контакт з сучасними дітьми, – розповідає засновниця школи Тетяна Жавжарова, – У дітей такий вік, вони хочуть бачити результат своєї роботи не через скільки-то років, а сьогодні. За допомогою програмування вони вже зараз можуть зробити, наприклад, робота, який буде корисним для навколишнього середовища. Є безліч готових механізмів-конструкторів, простих в збірці і роботі. Наприклад, дитина може зібрати невеликого робота, який буде їздити по столу і збирати сміття, або робота, який сортує вторсировину. Такі напрацювання ми можемо використовувати в нашій школі, щоб проводити цікаві для дітей розвиваючі заняття. З такої ігрової форми екологічного спрямування все в нашій школі і починалося».

Першим гучним проектом цієї школи робототехніки стало створення робота Waterbot для очищення води. Першим був маленький радіокерований робот, зібраний з готових мікросхем. На воді він тримався за допомогою пластикових пляшок. Після розголосу в ЗМІ, знайшлися спонсори, готові профінансувати розвиток проекту. Результатом цієї співпраці став Waterbot Patrol – робот, який працює до 8 годин, і може передавати на берег аналізи якості води Дніпра.

«Якщо наш перший робот просто збирав на воді викинуті пластикові пляшки, то другу розробку можна назвати мобільною лабораторією якості води. У робота є датчики температури і атмосферного тиску, кислотності води. Нехай, проект все ще навчальний, але поступово вдосконалюється. Ми припускаємо, що такі роботи в майбутньому стануть патрульними на кожному міському пляжі і зможу повідомляти на берег про забруднення води, небезпечні предмети на дні. Ми зараз вирішуємо технічні завдання: працюємо над стабільною передачею сигналу на берег, розробкою зручного інтерфейсу, – розказує Тетяна. – Ми розуміємо, що це дуже перспективний для дітей напрямок. Аналогічних проектів в Україні немає, тому ми сподіваємося, що Waterbot Patrol може бути затребуваним для бізнесу. А наші вихованці зможуть не тільки покращувати екологію, а й стати творцями екологічних стартапів».

Один з розробників проекту Waterbot Patrol – учень 11-го класу запорізького ліцею «Логос», 15-річний Назар Мацко.

«Мені завжди подобалися комп’ютери і мікросхеми, тому я вирішив піти в школу робототехніки і навчитися чомусь новому. Я підтримав ідею створення Waterbot Patrol, тому що хотів самостійно реалізувати такий проект. Чому для мене це важливо? Я хочу дізнатися, наскільки взагалі вода в Запоріжжі придатна для пиття та використання. Мені, як жителю Запоріжжя, хочеться проаналізувати, з чого складається вода, яку я п’ю кожен день. Учнів школи робототехніки робота над екологічними проектами мотивує. Навіщо створювати робота, який нічого корисного не робить? Ми знаємо, що наша справа приносить користь для людей навколо. Тому більше та інтенсивніше працюємо над проектом, – каже Назар Мацко. У майбутньому наш співрозмовник планує продовжити освіту і пов’язати своє життя з технічною спеціальністю. – Проект Waterbot Patrol практично закінчений, вже створено функціонуючий прототип. Але ми хочемо його трохи, скажімо так, відшліфувати, щоб робот працював без будь-яких збоїв».

Також школа робототехніки стала організатором першого в Запоріжжі екологічного ІТ-Хакатона для дітей у співпраці із Запорізькою політехнікою.

«Хакатон був присвячений вирішенню екологічних проблем. Учасниками стали близько 50 дітей їх різних шкіл міста. Вони презентували свої проекти, які збираються реалізувати. Наприклад, один з учнів готує розробку спеціального робота, який буде на березі подрібнювати викинуті пластикові пляшки, – розповідає Тетяна Жавжаров. – Зараз ми працюємо над Ecofriend map. Це об’єднання екоініціатів Запоріжжя на єдиній інтерактивній google-карті. У цьому випадку під час пошуку та перевірки інформації про організації діти розробляють ще й журналістські навички».

Ще одне досягнення учнів школи робототехніки «Smart Kids», – це перемога у всеукраїнському етапі міжнародного конкурсу «Technovation 2019», Не секрет, що у кафе, ресторанів і мереж супермаркетів залишаються залишки їжі, які можна було передати знедоленим людям. Чотири учениці створили мобільний додаток, який допомагає сконтактувати волонтерські організації з кафе, ресторанами і мережами супермаркетів. Запорізькі діти стали кращими з багатьох команд з різних українських міст та поїхали представляти Україну на міжнародному етапі конкурсу в Сан-Франциско. На цьому рівні вихованці «Smart Kids» не перемогли, але отримали великий і цікавий досвід.

Засновниця школи робототехніки впевнена, що такий формат навчання одночасно готує дітей до сучасних затребуваних професій і в якості практичної роботи допомагає вирішити важливі екологічні проблеми.

«Коли дитина готує який-небудь проект, перше наше питання – для рішень якої соціальної або екологічної проблеми його можна було б використовувати. Тому, кажучи про екологію, ми розвиваємо підприємницькі навички дітей. Надалі вони зможуть займатися власними стартапами і пропонувати клієнтові рішення його проблем, – розповідає Тетяна Жавжарова. – Якщо говорити глобально, ми хочемо змінити світ. А якщо більш конкретно, дати дитині можливість самореалізації і за допомогою цього зробити Запоріжжі кращим».

Текст – Андрій Вавілов, фото – з архіву Олександра Жука і Тетяни Жавжарової

0