USD: EUR:
... в Запорожье
Європейський союз просить МАГАТЕ забезпечити захист Запорізької АЕС

Європейський союз просить МАГАТЕ забезпечити захист Запорізької АЕС

ЄС звернувся до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з проханням захистити українські атомні станції та мобілізувати міжнародну допомогу у разі надзвичайної ситуації.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на відповідний лист Єврокомісії.

Російські війська захопили Запорізьку атомну електростанцію, найбільшу в Європі, а також об’єкти з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами у Чорнобилі.

“Я… прошу МАГАТЕ зробити все можливе, щоб забезпечити ядерну безпеку ядерних об’єктів України в нинішніх умовах війни”, – написала єврокомісар з питань енергетичної політики Кадрі Сімсон у листі до директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Росія “має негайно припинити свої насильницькі дії проти України і, насамперед, повернути всі українські ядерні об’єкти під повний оперативний та регуляторний контроль України”, – йдеться у листі від 4 березня.

Українська влада заявила, що російські війська захопили контроль над Запорізькою АЕС у п’ятницю після того, як обстріляли сусідній навчальний комплекс, в результаті чого він загорівся.

З того часу російські війська взяли під своє командування персонал, керуючий об’єктом, і обмежили зв’язок із зовнішнім світом – події, з приводу яких МАГАТЕ висловило “надзвичайне занепокоєння”.

Сімсон закликала МАГАТЕ мобілізувати міжнародне співтовариство, “щоб бути готовим надати Україні допомогу у разі надзвичайної ситуації”.

Український виробник електроенергії ДПЕК у неділю закликав країни Заходу, НАТО та ООН запровадити заборонені для польотів зони над українськими атомними електростанціями.

ЄС готується терміново підключити європейську енергосистему до української електромережі, що дозволить Україні отримувати аварійне електропостачання від Європи, якщо військові атаки призведуть до відключення електроенергії.

Раніше ми повідомляли, що 7 березня, в Енергодарі біля ДК «Сучасник» зібралися сотні місцевих жителів, щоб попрощатися зі штаб-сержантом вч 3042 Євгеном Уколовим та бійцем Нацгвардії Михайлом Фроліковим, який загинув під час ворожого обстрілу.

Читайте також:

У Запорізькій області тривають біля Гуляйполя, Оріхова та у напрямку Василівка-Балабіно

У Запорізькій області російський танк обстріляв та переїхав авто «Укрпошти»: загинули двоє людей

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0